Bompa 28 februari

Jag måste rida för Anna fler gånger! Bompa var helt uuuuuundeeeeerbaaaaar!
Bompa verkade också tycka om det för han var så positiv ifrån det att jag hämtade honom i hagen tills jag gav honom sin godnattpuss. Idag kändes det naturligt att korta upp tyglarna så mycket som igår.
Travade igång i friskt tempo, Bompa sprang på som en dåre - jättekul! ;) Galoppen var jättehärlig, något stark och snabb men sålänge han är positiv och tänker framåt så låter jag honom vara.
Kombinerade några övningar som vi gjort på lektioner och så blev det som på bilden nedan. Var noga med att han skulle förstå de olika hjälperna och det gick muchomuchogrrrrrrrreat ^^ (jag blir lite hyper när det går bra ;))
Slutligen red jag igenom LB:2. Då tappade vi lite, speciellt diagonalerna är jag inte riktigt nöjd med.
blå - trav & grönt - galopp
samma som igår, fast minus lindorna och jag har ljusbeiga ridbyxor.
Tänk, jag som fårn början inte ens var sugen på att rida :P

LOVE

Man blir beroende... (klicka)

Dagens ridpass - bilder

Förhoppningsvis ser ni skillnaden från början till slut. För en gång skull har jag bemödat mig att redigera dem. Beskärt, fixat fokus och färger i Picnik. Nu ser ni också mina gamla stövlar, var väl tur att jag köpt ett par högre ;) ?
spänd ryttare ger framtung, stretig häst
time for some serious work!
vi kan ju!

Bompa 27 februari

Drog med mig världens bästa Anna till stallet :) Jättesmidigt för jag kunde stå och borsta medans hon mockade (a) vi passade även på att kamma igenom manen och svansen så den blev luftig och fin. Invigde det nya schabraket och de gula lindorna som jag köpte tidigare i vintras. Men kardborren på lindorna var för korta så det gick inte att knäppa på bakbenen så jag får ta och modifiera dem lite :)
Kände från början att Bompa var "off" idag men jag tog det lugnt och lät honom tänka. Jag tyckte det gick bra ändå, tills Anna började hjälpa mig. Till att börja med fick jag korta tyglarna två "pluppar" - haha vad både jag och Bompa tyckte det var jobbigt x) Bompa blev lite stark till en början man om jag pillade lite med bettet och drev så började han jobba ordentligt. Och ja visst tyckte vi båda att det var jobbigt men oj så bra det gick! Jag måste sluta tänka så lite om Bompa, han kan ju faktiskt! Och han lär ju inte bli starkare om han bara får gå i lång-låg form hela tiden.
Vi provade några gånger att Anna höll i spöet och petade på bakbenen och vilken reaktion! Snacka om att rida i uppförsbacke :D
Blev inspirerad av Andreas Helgestrands clinic i torsdags och jobbade mycket med tempoväxlingar något som funkar väldigt bra på Bompa.
Och som Anna sa, javisst tycker han det är jobbigt men han är arbetsvillig, går inte runt och gapar eller så, så han trivs ändå med att arbeta.


Jag älskar att träna dressyr. Ha någon som tjatar på mig. Någon som bekräftar när vi gör rätt. Någon som tänjer på gränserna. Jag älskar att träna dressyr.

Laddar...

Sitter och äter nybakad Focaccia med hemgjord hummus - mums!
Jag hade bara med mig lilla objektivet till Scandinavium men det blev nog några skapliga bilder i alla fall. Så innan det är dags att ha möte med huvudkudden ska jag försöka ladda upp bilder från i torsdags och på mina inköp :) Håll utkik!

Bompa 26 februari

Skrittade ut i skogen. Red barbacka, på långa tyglar typ hela tiden, i en timme. Jätteskönt men blev lite(okej, mycket) sur på honom för han vinglade hit och dit på vägen och skulle stanna och lukta på varenda "spår" som andra hästar lämnat -.- visst kan det vara okej någon gång men det är lika bra att vara "elaka matte" och inte låta honom göra det alls. När det är ridning så ska han koncentrera sig på det!

så slö

Igår låg jag hela dagen på soffan, hade baksmälla från timtal med sockerkickar ;) haha men seriöst så måde jag riktigt piss, snurrade i hela huvudet så fort jag ställde mig upp.
Idag är det inte så mycket bättre. Har städat halva rummet och gjort ett körkortsteoriprov som jag fick en poäng ifrån godkänt på. *suck*
Blir att åka till pållen om en stund. Ska försöka komma ihåg att fota mina inköp från mässan i Torsdags och visa er.

Bompa 25 februari

Ja jag hade ju min "sockerkicks-baksmälla" så det fick bli vila för Bompa ;)

Sockersött

Havrepappa hade lagt upp denna filmen på sin blogg. Var bara tvungen at göra det med. Hur sött är inte det här på en skala mellan 1-10? ^^


Inhandlat på GBG HS-11

Som vanligt håller jag hårt i pengarna i början men efter första inköpet börjar det släppa och sedan går jag bananas! Är ändå nöjd för jag har inte gjort ett köp som jag ångrar (Y)

Jag har velat ha detta schabraket sedan det kom ut för något år sedan men väntat på att priset ska gå ner. Hittade det bara på två ställen och där kostade det som vanligt 600 kr. Gud vad arg jag var! x) Men så hittade jag i en liten monter, tre stycken gömda i en hög med andra schabrak för 500 kr! Catching! :D
Jättekul också att det som sagt funnits ett tag men det var flera stycken som kom fram till mig och sa vad snyggt det var och undrade vart jag hade köpt det :P
Lite mysko blå men riktigt snyggt! Ska matchas med mina gula lindor som jag köpte tidigare i vintras. Mustang, 200 kr.
Bompas grimma är väldigt sliten så köpte denna på Lyckås, 49 kr. Benskydden är från samma monter som det blåa schabraket. Bompa behöver vanligtvis inte benskydd men det kan vara bra att ha. Mustang 200 kr.
Lite nödvändigheter från Börjes. B-vitamin 130 kr och pälsglans 65 kr.

Ett par silvriga boots blev det med. Som med benskydden, Bompa behöver det inte egentligen men det kan vara bra att ha och då är det lika bra att köpa ett par snygga ;) Betalade 120 riksdaler på Horse House.
(Google bild, det var svårt att fota dessa)
Köpte ett par stövlar med (a) Mina andra är typ en decimeter för korta. Provade andra stövlar för 1500 kr i andra montrar men de var för korta. Hittade dessa på Charlies för 1800 kr, nedsatta från 3649 kr. Jag är inte helt hundra, de är lite för "stora" i vristen. Helst hade jag ju velat ha lackade dressyrstövlar men det kostar ju mer än dubbelt så mycket och jag tävlar trots allt bara på lokalnivå ;)
Men jag ska till Jönköping och Charlies på tisdag så om jag ångrar mig kan jag kanske lämna tillbaka dem. Skriv därför GÄRNA vad du tycker!

Sammanlagt blev det runt 3000 kr. Har nog aldrig handlat för så mycket men aldrig heller köpt så genomtänkta saker :)

Matrix

Okej, jag erkänner, jag tycker det är fruktansvärt tråkigt att titta på banhoppning x) Men jag kom in till 1.40-hoppningen precis när Matrix och Lisen Bratt Fredricson skulle hoppa. Matrix är min tränares uppfödning och när jag var liten och alla avgudade Malin Baryard skulle jag såklart gå emot srömmen och ha Lisen som idol istället ;)
Jag halade upp kameran direkt men inställningarna blev lite konstiga så det får bli en liten svartvit bildbomb på ekipaget :)
Tyvärr fick de ett pet i grunden men de var lika glada för det :)

Gymkhana

Det märktes att det var Torsdag för det var inte alls samma hålligång i publiken på Gymkhanan som det brukar. Men ekipagen var duktiga som vanligt och folk får säga vad de vill - hästarna tycker det är superkul!
denna söta(och halvt galna) lilla ponnyn var helt klart publikens favorit ^^





Bompa 24 februari

Matte var och shoppde loss i GBG så några andra i stallet var snälla och tog stallet åt mig. Vila.

!!!!!!!


Bompa 23 februari

Tömkörde på ängen. Det är andra gången jag tömkör honom. Han är van och tycker är superkul men jag känner mig mest bara bortkommen så han passar på att leka med mig x) oftast sprang han det klassiska D:et - drar utåt på ena halvan av volten för att sedan snedda över andra halvan så kontakten blir åt helsike... men ja  jag får väl säga att det gick godkänt i alla fall. Nyttigt för mig att se honom från marken med, tyckte inte att han såg alls särskilt framtung ut :)
Höll bara på i ca 20 minuter.

Nedräkning

1 dag kvar...!

Stallet

Jag har stått i stallet närmare stan och ridhuset i nästan två månader och snart är det dags att flytta hem igen. Så ja, det är väl dags att ni får se hur fint det är där :)
Bompa står i den närmaste boxen
Sadelkammaren
Täckeskammaren - stallkatten Sam i fikarummet

Bompa 22 februari

Bompa var jätterolig idag. Han var väldigt pigg och glad. Red på ängen och när vi kom dit var det redan två stycken som red där så det kunde ju bidragit till hans humör. Han skrittade på väldigt bra, igenom hela kroppen. I traven sprang han på som en blådåre men jag kände att han var lite hård i munnen och om jag skulle börja tjafsa skulle energin försvinna så jag lät honom pinna på ;)
På grund av att han sprang som han gjorde blev inte arbetet jättebra direkt, han flöt ut mycket och så. "Hörnpasseringarna" (på det inbillade fyrkantspåret) blev hastiga och kantiga så istället skrittade jag jag genom dem och då blev det mycket bättre.
Galoppen var urhärlig! Det gör så mycket att han har egen motor! Först lät jag honom bara rulla på och jag stod upp. Ändå var han väldigt reglerbar och när det gick lite nerför räckte med att jag rätade upp mig i den lätta sitsen och han lättade i framdelen direkt ^^ I högergaloppen fick vi till något varv med riktigt bra arbetsgalopp på en 15 meters volt. Vänstergaloppen är något svagare och jag ville inte bråka med honom idag efter att det gått så bra med högern. Men så skulle jag trava av och han fick såndär blackout när han krullar ihop sig och bara står emot. Jag var lugn och gav tydliga hjälper och då gjorde han en superfattning i vänster! Mamma mia! Galoppen var stadig och bra, jag saktade av efter några meter och travade sedan av. Duktig pålle!

Läs, läs, LÄS!

SKRIVET AV iarelisa.blogspot.com LÄS FÖR SJUTTON GUBBAR - LÄÄÄÄS!

Om varför tjejer egentligen rider, och varför ingen lyfter på locket

Intresset för Sveriges hästvärld är obegripligt litet. Det finns tusentals stall och ridskolor över exakt hela landet. Hundratusentals människor rider; det är Sveriges näst största sport. Trots detta pratar man häpnadsväckande lite om ridning, hästar och dem som sysslar med det.

Hästvärlden är starkt kvinnodominerad. Det finns killar i stallen, men de är i skrattretande minoritet. Under mina aktiva hästår, 1987–2003, utgjorde de kanske en promille av stallpopulationen (utan överdrift). Framför allt bärs stallen upp av alla unga tjejer som tillbringar nästan all sin lediga tid hos hästarna. 

Detta vet de flesta, och det finns också en mycket utbredd konsensus om hur stallflickor ”är”. Omgivningen är ganska överens om varför tjejer hänger i stallet, vad det är som driver dem och vad de får ut av att umgås med hästarna. 

Attityden här är ofta rejält överseende. Det är ju supergulligt med små flickor som älskar hästar! Bedårande. Småtjejer som bara har en sak i huvudet, som ritar hjärtan runt favoritponnyns namn i skolböckerna och pratar drömmande om nästa ridlektion. Gullegull. Och så brukar det menande påpekas att många tjejer slutar rida i tonåren, ja när de upptäcker killar i stället. Hehe.

Som om kärleken till hästarna skulle vara någon slags övning inför den dagen då man börjar ägna sig åt heterosexuell kärlek.

Den här bilden är extremt skev. Utomstående har enormt dålig koll på hur livet som hästtjej verkligen ter sig, vad det innehåller och vad det egentligen är som lockar med det. Det är i och för sig helt naturligt; givetvis kan man inte begära att någon som själv inte varit hästtjej ska veta allt om den tillvaron. Det anmärkningsvärda är dock att ointresset för att sätta sig in i denna omfattande tjejvärld verkar så monumentalt. Alla är helt nöjda med de beskrivningar som finns, trots att verkligheten i mångt och mycket representerar den totala – jag säger totala – motsatsen. 

Inget jag skriver här kommer att vara alldeles nytt för vare sig hästtjejer eller den som trots allt tänkt lite på saken och kanske (förmodligen med viss möda) sökt upp de få röster, texter och den lilla forskning som finns i ämnet. Vissa kommer kanske inte att hålla med mig; de kanske inte delar min bild av stallvärlden. Kanske var min ridskolemiljö helt annorlunda än många andras. Om detta vet jag inget, även om jag ärligt talat betvivlar det. 

De flesta som börjar rida gör det som barn. Som redan konstaterats kryllar dock stallen av unga tjejer – hundratals, tusentals – och de guidas i allmänhet genom hästlivet av äldre tjejer och kvinnor. Det är alltså en i princip enkönad miljö. 

Att som ung tjej hålla på med hästar är så många olika saker. Det är att älska en särskild häst så att man nästan dör. Det är att rykta den blank, fläta dess man, putsa sadel, träns och grimma och pussa den på mulen tusen gånger. Det är att ordna, pyssla, gulla. Göra fint för. Ta hand om. Ösa kärlek över. Det är att klappa kattungar på höskullen och läsa senaste Min Häst tillsammans med kompisar. Det är att plöja böcker om flickor som får en egen ponny och göra historien till sin, och det är att leka häst på skolgården. 

Så långt stämmer alltså bilden av stallvärlden som ett tjejigt, mjukt paradis där flickor får träna sig i att vårda och älska.

Men att vara hästtjej är också att bli sparkad av hårda hovar. Det är att få svidande hästbett över hela kroppen. Det är att bli trampad på tårna så naglarna svartnar och trillar av, bli avkastad både i manegens spån och ute i skogen – ibland så illa att man blir medvetslös, får hjärnskakning och/eller bryter kroppsdelar. Förhoppningsvis bryter man aldrig nacken, men det är det vissa som gör också. Att vara hästtjej är att under vinterhalvåret ständigt frysa. Satan vad man fryser. Man klär på sig sinnessjuka lager kläder, men man fryser. Och man är hungrig jämt, oavsett hur mycket matsäck man har med sig. Tro fan det när man är på plats klockan sju på morgonen och inte åker hem förrän klockan sex på kvällen och däremellan knappt har suttit ner en sekund.

Det är kort sagt jävligt härdande att syssla med hästar. 

Det är ett helt eget litet universum, stallet. Det är den enda arena jag någonsin kommit i kontakt med på vilken det kvinnliga könet helt dominerar men där det ändå inte handlar ett dugg om smink, utseende och snack om killar. I hästvärlden gäller helt andra spelregler än i den vanliga världen. Den näst intill totala frånvaron av män eliminerar något som är mycket grundläggande i vårt samhälle, nämligen spelet mellan könen och behovet av att hela tiden förhålla sig till det faktum att man tillhör den ena eller den andra gruppen. Hela det sexuella spelet – som existerar redan innan vi är könsmogna – försvinner.

I stallet handlar allt om hästarna och driften av anläggningen. Hästarnas välmående och skötseln av stallet kommer alltid först; om detta är alla överens. Att arbeta hårt, vara kunnig och ha talang – vara duktig på att rida och hantera hästarna – lönar sig. Det är en helt unik kontext att landa i som ung tjej. Det är nämligen inte riktigt så det funkar för unga tjejer i samhället i övrigt, att de vinner erkännande och status genom att exponera sin talang, skicklighet och vad de går för. 

Hela den sociala biten i stallet genomsyras av detta: Du kan eventuellt bli lite poppis genom att vara snygg eller rik eller en bra kompis, det vill säga på samma premisser som överallt annars. Men i stallet råder den fascinerande ordningen att även den som är ful, knäpp, tjock eller fattig får respekt om hon kan sin sak och är bra med hästarna. 

Det som gäller är alltså hårt arbete och en vilja att lära sig, att bli bra på det man gör. Att vara duktig leder snabbt till chanser att lära sig ännu mer. Man uppmärksammas, får rida de bättre hästarna, utvecklas mer. Man blir omhändertagen, satsad på. Man visar framfötterna genom att utveckla sin talang. Och det kräver dedikation. Man gör inte hästgrejen halvdant. De flesta stalltjejer är hos hästarna flertalet av veckans dagar. 

Detta gäller förmodligen inom andra sporter också, att den som lägger ner sin själ blir premierad. Men hästvärlden är för unga tjejer ändå en frontalkrock med resten av tillvaron, där i princip allt utom dina prestationer är viktigare. Att vara bra i skolan = inte status för 12-åriga flickor. I alla fall inte där jag växte upp. Utseende, kläder, att vara poppis bland killarna var det man strävade efter i det vanliga livet. Och så kom man till stallet där allt, allt, handlade om att bli bättre, kunna mer, få beröm av ridläraren på lektionen, lära sig hantera den besvärliga hästen. Det var sådant som gjorde att man fick respekt av de andra tjejerna. Det var det som stärkte självförtroendet och fick en att växa. 

Den populära bilden av hästtjejer är som sagt att de lockas av gullet. Att få ta hand om, pussa och älska. Och ja, detta är som sagt närvarande. Men att syssla med hästar handlar precis lika mycket om makt. Detta är inget som någonsin brukar diskuteras när folk ler åt stalltjejernas enorma dedikation och kärlek till hästarna. Att det handlar lika mycket om maktutövning. 

Det är nämligen såhär: Hästar är dumma djur. De är sociala, vänliga, lättlärda och i mitt tycke underbara djur, men de är i grund och botten dumma i huvudet. De drivs av sina instinkter, och dessa instinkter säger saker som ”bit”, ”sparka”, ”spring så fort du kan”. Att inte sätta sig i respekt hos hästen, det vill säga visa att det är du som bestämmer och att den måste göra som du säger, är bokstavligen livsfarligt för alla inblandade.Man ska alltså som tanig, förpubertal liten räka till människa hantera djur som väger ett halvt ton och se till att allt går väl. Det innebär i allra högsta grad att lära sig strategier för maktutövning. 

(OBS att jag här utelämnar diskussionen huruvida det egentligen är rättvist och okej att som i vårt samhälle använda hästar på det sätt vi gör, det vill säga för vårt eget nöjes skull. Jag diskuterar utifrån den hästtradition som de facto existerar; sedan kan man debattera om detta i sig är bra eller dåligt.)

Det här leder oss in på användningen av våld. För ja, med grund i behovet att visa hästen vem som leder flocken finns ett inte obetydligt inslag av våld i stallvärlden. Här finns givetvis stora skillnader mellan individer; vissa tror mer på morötter (hoho) än piskor. Och tvärtom. Men att hästar med jämna mellanrum får fysiska tillrättavisningar är ett faktum. 

Förklaringen till detta brukar vara att man måste tala hästens eget språk. En 1.80 hög, grinig häst som måttar en spark mot mig måste hotas med en spark från min sida för att förstå att jag, ledaren, inte accepterar beteendet. Annars kommer någon snart att stå där med ett hovavtryck i pannan och en hjärnskada. 

Så mycket för puttinuttigheten, således. Även de minsta tjejerna, som älskar pållarna mer än allt annat, lär sig snabbt att slå tillbaka när hästen biter efter dem. 

Här ska dock följande starkt poängteras: Den som använder övervåld i stall vinner aldrig respekt. Det finns tydliga gränser för hur mycket våld som är okej och i vilka situationer. (Återigen: Detta är naturligtvis öppet för diskussion. Hur mycket är ”okej”? Vem bestämmer vad som är ”okej”? Jag ger mig inte in på detta; det är en annan diskussion.)

Alltså: Som hästtjej tränas man i att sätta sig i respekt och att, om så krävs, använda våld i denna process. Det innebär att på ett ytterst konkret sätt hävda sig själv som auktoritet och ledare, något som i den vanliga världen inte direkt uppmuntras hos tjejer. Och vi behöver knappast gå in på i vilken mån det är acceptabelt för kvinnor att använda våld i det vanliga samhället. 

Det är som sagt drastiskt andra spelregler som gäller i hästvärlden. 

Att ha hand om hästar leder också till en gedigen träning i att ta på sig ansvar. I stall kan elvaåriga flickor ha ansvar för en hel häst, och tro mig; det är ett stort jobb. Man mognar fort. 

Överhuvudtaget väntas man som stalltjej hjälpa till med allt. Detta beror till viss del på att ridsporten inte åtnjuter särkilt mycket ekonomiskt stöd, vilket gör att alla på en ridskola måste hjälpas åt. I stall tar arbetsuppgifterna aldrig slut, och den avlönade personalen räcker inte till för att sköta allt. Det är inte ovanligt att 12-åringar har ansvar för hela kvällsmatsproceduren och stängningen av stallet. Man kan fundera på vad denna träning i att ta på sig ansvar gör för självförtroendet och insikten om vad man faktiskt klarar. 

Här skulle man visserligen kunna invända att kvinnor hela livet igenom tränas i att ta ansvar. Det finns dock en elementär skillnad mellan stallen och den verkliga världen när det gäller detta, och det är att man i stallet blir ordentligt belönad för att man tar detta ansvar. Det är en ständig spiral av större kunskap, större ansvar och därmed mer respekt och högre status. Till skillnad från den verkliga världen, där man i princip förväntas ta ansvaret utan att få särskilt mycket fördelar i gengäld.

Ansvaret utökas alltså i takt med att man blir duktigare och lär sig mer. Man kan inte avancera utan att också ta på sig mer ansvar; så ser ekvationen ut. Detta i kombination med det hårda arbetet, träningen i att sätta sig i respekt, hävda sin auktoritet och överhuvudtaget lita på sin egen skicklighet är förmodligen anledningen till att många av de kvinnor som tagit sig upp i näringslivets toppskikt är gamla hästtjejer.De är härdade, tuffa, vana att ta för sig och ta plats. Vana att styra, ställa, leda – och ta på sig ansvar. Det torde ge dem vissa fördelar i konkurrensen.

Den sociala sidan av stallvärlden är, som konstaterats, också den rätt speciell. Man befinner sig i en miljö där den absoluta majoriteten av befolkningen är tjejer och kvinnor och där vardagen jämfört med övriga livet är hårt, slitigt och smutsigt. Och farligt. Förr i tiden var stall manliga domäner; det var militärer och hästkarlar som visste att sköta de stora djuren. Nu har alltså kvinnorna tagit över en tidigare mansdominerad miljö, och de utför en massa sysslor som i resten av samhället anses hyfsat okvinnliga. Det är extremt mycket fysiskt arbete i stall, tungt sådant. Dessutom rör sig kvinnorna i en kontext nästan helt fri från den ordning mellan könen som råder i övriga samhället.

Jag återkommer ständigt till det unika i detta. Vilka andra ställen går att jämföra med hästvärlden?

På många sätt är stallet ett paradis socialt sett. Några av mina bästa vänner lärde jag känna i stallet. Sällan har man så roligt som med dem som delar ens allra största intresse, och såväl glädje som slit skapar starka band. Att utöver detta få vara ifred för killar och allt vad spelet mellan könen innebär är faktiskt guld värt.

Men sedan finns den andra sidan, som är rätt jäkla hård. 

I stall är hierarkierna skrivna i sten och omöjliga att ignorera. Äldst, erfarnast och skickligast med hästarna har mest att säga till om, utan undantag. De yngre lyder. Det är inte så mycket gullegull mellan stalltjejerna alltid; tonen är ofta ganska hård. All tid man lägger ner i stallet lägger man givetvis ner för att man älskar det man håller på med och helt enkelt vill lära sig mer bara för att. Men det handlar också om att klättra, att vinna status. Man sliter, och den som kommit upp en bit bevakar sin position noga. Man har hela tiden ögonen på sig. Alla fel och misstag noteras obönhörligt. 

Det är bland vissa populärt att hävda att det när kvinnor konkurrerar enbart handlar om att de vill vinna mäns gillande (och därmed status). Det intressanta här är naturligtvis att det ju inte finns några män att imponera på i stallen. Det är kvinnor överallt, och ändå klättrar alla som galningar. Vad beror det på? 

Svaret är, naturligtvis, makt. I stallet måste alla ta makten över hästen, men någon måste också ha den generella makten. Bestämma och leda. Och frånvaron av män gör inte att maktkampen uteblir, vilket man kanske skulle kunna tro om man är lagd åt det hållet. Det vill säga hävdar att enbart män bryr sig om makt. Tvärtom; kvinnor vill i allra högsta grad ha makt, och de kämpar hårt för den. 

De som har kommit upp i toppskiktet har skaffat sig sin status genom många års stenhårt arbete. Det är en hård kamp och en lång väg att klättra, något som härdar även den snällaste. Man blir ganska tuff av att hänga i stall. Några av de mest respektingivande och, ärligt talat, elakaste personer jag någonsin träffat har varit äldre hästtjejer. Stallchefen i mitt stall var en kvinna som kunde och visste allt, hade råkoll på sin värld och styrde med järnhand. Hon var aldrig taskig, däremot bister och hård som flinta. Henne var jag rädd för ännu när jag var 22. 

Efter all denna kamp om makten kommer dessutom ansvaret. Som sagt, i takt med att man klättrar på stegen får man också mer ansvar. Den som har makten har också ansvaret – och det är tungt att bära. Kom ihåg att stallmiljön inte är ofarlig; är det du som bestämmer är det också ditt jobb att se till att varken hästar eller barn blir skadade. Vilket är en ständigt överhängande risk. Inte konstigt att stallchefer inte alltid har så mycket tid över för att vara snälla mot småtjejerna. 

Nåväl. Hur som helst. Anyways. Det som fascinerar mig är alltså detta att omvärlden uppenbarligen har ett stort behov av att utmåla hästeriet som enbart gull, puttinutt och små flickors översvallande kärlek till mjuka djur. Trots att det – bevisligen – är långt ifrån sanningen.

Beror diskrepansen mellan omgivningens bild av hästvärlden och sakernas verkliga tillstånd på samhällets generellt sett magnifika ointresse för vad flickor och kvinnor lägger sin tid på? Det vill säga vanan att nedvärdera kvinnors aktiviteter och avfärda dem som triviala och inte värda att sätta sig in i? Det skulle onekligen kunna vara så.Jag menar, redan som liten hästtjej lärde man sig snabbt att det inte var riktigt tillåtet att prata om stallet, för det var så sjukt tråkigt för alla andra. Ingen var intresserad av ens töntiga jävla hästar.

Men skulle det kanske också kunna vara så att det finns ett starkt behov av att täcka över vad som verkligen försiggår i stallen? Att omgivningen gärna vill låtsas att det handlar om typiskt tjejiga, mjuka värden därför att insikten om och erkännandet av kvinnors intresse – och behov – av annat än fluff är obehaglig? Det kanske är skrämmande att tänka sig att kvinnor kan vilja sträva efter makt, att de får en kick av att sätta sig i respekt hos stora djur, att de kan strunta i att de blir skitiga och bryr sig mer om att hästen har det bra än att naglarna pajar. Är bilden av stallvärlden som ofarlig och snäll ett sätt att göra den legitim? Så att vi slipper låtsas om att kvinnor är lika maktlystna som män och har samma behov av att dominera? 

Kanske är detta faktiskt själva anledningen till att tjejer överhuvudtaget rider. Att de i stallet får vara fysiska, ta i, vara auktoriteter – till och med använda ett visst mått av våld. Kanske handlar det trots allt inte så mycket om att få ösa kärlek över djuren som att få ingå i en tillvaro där de har tillgång till ett helt annat register av beteenden och sätt att förhålla sig till omgivningen än vad som normalt serveras tjejer. Där de visserligen fortfarande blir fostrade och uppfostrade, precis som överallt annars, men där de i gengäld får uppfostra och fostra någon – både hästarna och yngre tjejer. Och har en ärlig chans att genom hårt arbete och skicklighet ta sig uppåt i hierarkin. 

Och kanske är det till och med så att tjejerna i viss mån spelar med i detta. Att de, medvetet eller undermedvetet, förstår att de för att legitimera och komma undan med den hårdare delen av stallvärlden måste lassa på med gullegull. Genom att utåt trycka stenhårt på det snuttiga får man inom stallets väggar ta del av det allt det andra. Helt ifred.

Tänk vad roligt om det forskades lite mer på stallvärlden.

Nedräkning

2 dagar kvar...

Bompa 21 februari

Ja som sagt har jag "lyckats" bli sjuk igen. Förkylning med en ordentlig snuva. För att kurera mig inför Torsdag hoppade jag över ridningen idag men det blev lite mys med Bompa i alla fall :) Han blev nog lite besviken men imorgon blir det förhoppningsvis lite kravlös ridning på en äng som enligt andra i stallet är fullt ridbar ;)

Fällande hästar

Musse har alltid haft svårt att fälla vinterpälsen. Den brukar inte vara borta förrens i sent i Juli, oavsett hur mycket man borstar, skrapar och rycker. Förra våren tyckte jag att Bompa också hade det jobbigt. Visst fällde han ordentligt men han blev väldigt trött.
Tänkte därför ge dem tillskott i vår så det troligtvis ska underlätta för dem. Så jag ska kika efter det på Eurohorse-mässan. Har du något tips på vad man kan ge? Vad ger du dina hästar om du gör något extra för att underlätta för dem?


B-vitamin har man alltid hört ska vara bra...

Lillemons Goldwing

Idag vandrar lilla ridskoleponnyn Rudolf, Lillemons Goldwing, vidare till Trapalandas eviga ängar. Jag har inte haft så mycket kontakt med honom men det gör det inte mindre jobbigt...
bilder från igår..
sommaren -10

Nedräkning

3 dagar kvar... och jag är sjuk :( -.- är hemma och ska se till att jag är frisk på Torsdag!

Bompa i eftermiddagssolen

Bilder från idag
I ett år har jag försökt fånga hans speciella ögon - äntligen fick jag till det! Dagens favorit!

Lite tankar om ponnyakuten

Såg avsnitt 6 av Ponnyakuten i fredags men publicerade inte inlägget förens nu, ville ju inte riskera att avslöja något för någon som inte sett det än ;) Fick en hel del tankar när jag såg det så det ska jag klottra ner nu!

Jag tycker Viktor med Fenja är jätteduktig! Jag (och de flesta andra) har erfarenhet av inte alltför lätta ponnyer och jag vet verkligen hur det känns. Jag tycker det är kul med en kille (hade varit lika kul med en tjej ;)) som rider dressyr bland alla hoppgalningar, någon som är noggrann och har koll på grejerna. Jag hoppas verkligen att han orkar stå ut och får ordning på problemet!

Jag tyckte det var jättekul att se när westernryttaren var där. Jag blir inspirerad av vissa delar av westernridningen, framförallt att de som är duktiga kan använda så små små medel med sådan stor effekt.
Tyckte det var jättebra med det som han sade med hästens mule med. Bompa kan vara så jäkla på så jag håller typ aldrig på med hans mule men det kan vara bra att tänka på och att påminna andra.

Jag tycker överlag att innehållet änsålänge i avsnitten är tunt. Det är mycket dötid, hur måga gånger visar de liksom inte fälten och Tobbes hästar? x) Men när det väl är träningar så är det bra :)
Dåligt filmat tyckte jag när Liza och Star tränade. Man blev ju bara snurrig! Annars plus i kanten till henne som ändå håller sig lugn när han håller på, (såklart att man kan bli spänd) och inte har satt på honom något skarpt bett vilket många andra skulle göra.

Och varför spelar de alltid fotboll i slutet?!

Bompa 20 februari

Sjuk, men var ansvarig för en skötarträff på ridskolan så jag åkte dit och gick sedan till Bompa. Gick direkt ut till Bompa i hagen och fotade i eftermiddagssolen. Han var himla mysig idag. Men jag märkte direkt om jag grejade med mulen så började han bita i min jacka men om jag istället klappade/kliade/grejade med huvudet eller halsen så bara han myste :)

Nedräkning

4 dagar kvar...

Bompa 19 februari

Hade både haft morgofodringen i stallet och helgjour på ridskolan och jag kände mig inte direkt frisk när jag vaknade så när jag blev tillfrågad om jag skulle med och rida ut så sa jag först nej. Sedan kom jag på at det är skola på måndag och det var sjukt fint väder så jag ändrade mig ;) Så vi skrittade ut på travbanan, kunde till och med trava(helt kravlöst) lite här och var. Det var så himla skönt! Självklart skulle Bompa illglo på alla skidåkare idag igen(borde han inte vänja sig snart?) men vi fick draghjälp av det andra ekipaget :)
Efter slalombacken taggade hästarna igång ordentligt och det var synd att underlaget var som det var annars hade en galopp suttit fint.

Nedräkning

5 dagar kvar...

Bompa 18 februari

Tog som sagt upp Bompa till ridhuset för att prova sadeln men när  det konstaterades att den inte var så bra så kändes det ingen idé att rida så vi gick tillbaka ner till stallet. Så vi fick oss en liten promenad men framförallt kvalitetstid med varandra :) Väl nere i stallet stod jag och borstade i ca 40 minuter.

Ändrat 2

Har nu ändrat kategorin Hiss & Diss till Tycker & Tänker. Bara så att ni vet!

Jäkla skit!

Tog upp Bompa till ridhuset där jag mötte en av ridlärarna. Hon hjälpe mig, tittade på sadeln och kom fram till att den var nog inte så bra (för Bompa). Den var för vid (?!) och lite för rak. Jäkla skit! Tyckte verkligen om den sadeln!
Jaja det är bara att leta vidare...
Hade gärna haft en ny sadel innan GBG HS så jag vet om jag "måste" köpa nytt träns eller inte ;)

Bompa 17 februari

Hämtade hem en sadel idag som jag har på öppet köp till lördag. Sadeln är av märket Knights och modellen Sir John.
Det var sviiiiiiiiinkallt och Bompa hade träningsvärk så det blev att skritta ut på långa tyglar i ca 20 minuter med sadeln. Den var väldigt skön att sitta i, imorgon ska jag prova att rida lite mer med den och få tag i någon som kan lite mer :)

Planering

Om en vecka är jag på Göteborg Horse show! Förhoppningsvis är jag väldigt sockerhög och har kroppen full av shoppingadrenalin!
Jag måste köpa en grimma gärna en som är läderförstärkt för det gillar jag (Y)
Sedan har jag massa saker som jag kan köpa som jag hoppas hitta till bra priser; Schabrak (Union Jack är prio ett!), hårnät, pälsglans, tyglar, boots och benskydd + säkert en massa annat som jag hittar där.
Och man får ju alltid drömma om att fynda nytt fint träns, kavaj och stövlar ;)

Ändrat

Hade inget riktigt att göra så gjorde kategorierna lite mer personliga :P
Allmänt -> Louise svamlar
Dagens... -> Ordentliga inlägg
haha det händer inget evttigt på detta lovet xD

Bompa 16 februari

Åh vad jag älskar min häst! :'D
Så var det markarbetsträning igen. Jag var inte alls sugen på att träna egentligen (som sist, vad är det med mig egentligen?). Jag visste att vi skulle ha mera hoppning idag så därför tog jag hoppsadeln, förhoppningsvis sista gången jag rider med den :)
Jag kände att han var mot haden i början så jag bara höll mjuk kontakt och drev och skrittade ågra varv på en stor volt. Detta lade grunden för hela ridpasset. Travade sedan igång för att sedan låta honom rulla på i galoppen. Haha jisses vad han frustade och höll på! Och jag måste bli bättre på att stå upp längre sträckor...
Började sedan hoppa fram på ett hinder. Lade sedan efter hand till ett i taget så det blev studs. Två hinder gick bra men sedan när det var tre vägrade han två gånger. Han blängde på Marina(tränaren) och visade "Hur fasen tänkte du här?" Men sedan kom vi över och jäklar vad han tog i!
Vi stannade på tre hinder eftersom det var första gången för honom medans de andra lade till ytterligare ett hopp.
Sedan kontrollerade vi galoppen med galoppbommar. Ponnysarna varierade mellan 5-7 galoppsprång medans jag och Bompa körde stadigt på 4-4½ ;D Han satsade som sjutton mot bommen och sedan blev det som det blev ;)
Jag hade kunnat skriva en hel novell om ridpasset men jag besparar er detta. Men mums så bra det gick!

Tävling hos Snobbryttarna

Detta är vad jag kallar pris!

Insikt

Jag vet inte riktigt varför men jag har kommit på att jag blir jättestressad av mobiler :S Jag är inte den som är helt kär i sinmobil och inte släpper den ur sikte men samtidigt har jag med mig den  nästan överallt för att jag vill kunna nå och bli nåd om det är något. Men jag känner att så fort jag stänger av mobilen så slappnar jag av. Någon som känner igen sig?

15. Årstiderna med hästar

Detta inlägg går helt enkelt ut på vad jag tycker om de olika årstiderna ur hästägar-perspektivet ;)
VINTER - Vintern är(kan vara) väldigt omständig. Det jobbigaste enligt mig är kylan och mörkret men oftast tänker jag inte på det just under vintern utan mest bara accepterar det som det är. Hatar också när det är is och halt överallt.
VÅR - Jag hatar våren! Pollen gör mig till en tickande bomb - trött jämt och uruselt humör. Dessutom fäller hästarna och brukar inte heller alltid vara på jättebra humör. Men första galoppen på barmark efter månader med is är svår att slå :)
SOMMAR - Mångas favoritårstid men inte min. Jag klarar inte av när det blir för varmt. Bompa har det extra jobbigt med både värme och flugor eftersom han är mörk. Men visst är det lite skönt när hästarna går ute dygnet runt.
HÖST - Favoriiiit! Fina färger, härligt väder, lätt att ha lagom med kläder så man blir varken för varm eller fryser. Hästarna vaknar till när det kyler av. Tyvärr går den förbi alldeles för fort och det är oftast mycket i skolan.

Länkningar

Bara två stycken var vakna och gissade på vad som hände i Torsdags; jag fyllde 18 år!
Anna och Malin!

Bjåle 15 februari

Efter Bompa var det dags för riddarträning med Bjåle! Ridskolan satsar på riddarskola för små killar vilket är jättekul men jag hade gärna också varit med (a) askul ju! Jag och Bompa är "Svarta faran" ;D
Bjåle går inte med just nu på riddarskolan men lite miljöträning är aldrig fel :) Vi som red skulle träna hästarna eftersom de som går på riddarskolan är nybörjare.
Vi red hela tiden med en hand och efter en stund fick vi ett "svärd" i den andra. Sist hade Bjåle blivit rädd för svärdet (han är väldigt känslig för spön) men idag var det inga problem. Vi red slalom, förbi skynken, lämnade över ringar från svärden, slog på sköldar och hinderstöd med skumgummi på. Bjåle var rätt så skeptisk och när han inte riktigt förstår vill han mest bara springa därifrån men mot slutet hade han hajat hur han skulle svänga och stanna och vi hade komit närmare alla knäppa saker ;)

Bompa 15 februari

Denna hade jag på hjärnan hela ridpasset:
Kom till stallet lite efter åtta och då hade de inte kommit ut än så Bompa blev nog rätt sur på mig som tog honom till ett arbetspass istället för att få gå ut i hagen och äta ;)
Men nä, han är så snäll och go min lille pojk ^^ så fort jag försvann utom synhåll gnäggade han efter mig :') han vet hur han får en flickas hjärta att smälta ♥


Hade dressyrsadeln idag, fick hem den igår från omstoppning och det blev jättebra! När vi gick till/från ridhuset idag så snurrade jag upp tyglarna och ledde med grimskaft istället... ändå lyckades han få in tygeln i munnen ett par gånger x)
Jobbade i skritten vid C. Växlade mellan att gå på stor volt och rida i en fyrkant för att få honom uppmärksam på hjälperna. Gick helt okej. Ibland får han liksom "panik" när vi rör till det och kryper ihop i halsen och tappar bakdelen men jag behöll lugnet och drev så löste sig det.
Traven var som den tyvärr är alltför ofta. Något för lång och långsam i steget. Det behöver inte gå så mycket snabbare men det känns mycket bättre när han är kvickare i steget och mer i uppförsbacke. Men visst är det inte någon katastrof när han går som han gjorde men det får mig att spänna mig och bli för hård i handen. Som om en hår dhand skulle få honom att mjukna? Idiot... Jaja, jobbade på fyrkanten, på volter och serpentiner och gjorde mycket övergångar så han blev mer på tårna.
Samma galopparbete som alltid; skritt - galopp - skritt. Men som sagt var jag för hård i handen idag vilket gör att han försvarar sig med att vara stark tillbaka och avsaktningarna blir åt helsike. I igångsättningarna jobbade jag med att han inte skulle spänna sig i halsen utan slappna av. Det blev ganska så mycket galopparbete och skritten däremellan var riktigt bra!
Red utan spö idag med och det gick fint. Två gånger bara han lade av och då kastade jag fram honom galopp på långa tyglar. Haha det märks att han har strärkts sig för jävlar vad fort det gick xD

Långt inlägg, men just dessa om ridpassen är huvudsakligen till för mig :) roligare kommer senare!

Bompa 14 februari

Åh, en av de bästa dagarna på länge!
Vi hade en sån himla bra kontakt idag. Vi lekte och busade hela vägen upp till ridhuset. När vi väl kom upp var han så himla framåt så när jag skulle hoppa upp (red barbacka) hamnade jag på rumpan och han passade på att springa iväg haha! Jag hoppade fram och började sedan jobba i skritt. Det gick långsamt men jag var lugn, lät honom tänka och jag var noga med att ge rätt signaler.
Han var jättepigg idag, älskar när han är det, det är sååå mycket enklare att jobba med honom då. I traven snirklade vi mest runt på stora volter. Bitvis var det otroligt vad han hade med sig bakbenen! :O
Galoppen jobbade jag med som vanligt - skritt - galopp - skritt. Gick helt okej förutom en gång då det var helt underbart!!! Han kändes stark i kroppen men var som sytråd i kontakten mellan bettet och handen. Den avsaktningen hade banne mig gjort Totilas avundsjuk (typ) haha! ;D


Är faktiskt stolt äver mig själv också. Jag red 2/3 av passet utan något spö. Om det någon gång blev misskommunikation behöll jag lugnet och renodlade hjälperna. Och just det att allt var så positivt och trots att jag var tvungen att ta ur tygeln ur munnen på honom minst 20 gånger så tappade jag aldrig humöret. Framsteg!

Löshoppning

Nu har jag fixat film från löshoppning för några veckor sedan. Jag tog inte med alla rundor för endel var rätt så lika.

Tycker det är intressant att se hur han reagerar när han river och sedan gången efter. Kul också att han är så stolt efter sista språnget ^^

Full rulle

Nu har gästerna åkt hem, nu är födelsedagen färdigfirad.
Igår var jag i stallet heeeela dagen. Några timmars sömn efter fiaskot i Borås sedan vara på ridskolan kl. 7 och jobba. Sedan satt jag och Anna i cafeterian i över tre timmar och åt och prata och kollade på hopp-kick offen och värmde fötterna mot elementen - mysigt! Sedan skulle vi åka till respektive pållar men när vi kollade in i ridskolestallet stod en kran på och det var översvämning -.- Så jag fick ta hand om det, tittade lite till på träningarna och sedan var det kväll. Mamma kom och hämtade mig så hjälpte hon till att göra stallet hos Bompa.
Idag har jag och Anna suttit och fikat i x antal timmar i cafeterian och fortsatt titta på träningarna. En utav ponnyerna bråkade lite och tjejen som red ramlade av flera gånger. Ändå var hon så lugn och glad hela tiden. Jag blev jätteinspirerad! Allt behöver inte vara så jäkla svårt!

Bompa 13 februari

Skrittade ut barbacka i ca 30 minuter. Mamma gick med vovven. Kallt men värmande sol - jätteskönt! Bompa tyckte det var mysigt och som vanligt var han seg i början men kom igång mer och mer.

Bompa 8, 9, 10, 11 och 12 februari

Detta har varit en lugn vecka för hästen.
Måndag slutade jag sent, det var halt och inte ledigt i ridhuset. Vila.
Tisdag var jag sjuk. Vila.
Onsdag skrittade jag ut med en från stallet. Det var isgata hela travbanan. Bompa gick mest bara och spände sig..
Torsdag eftersom han vilat och inte känts helt hundra hade jag inte med honom på specialidrotten. På eftermiddagen var det typ snöstorm. Vila.
Fredag var det snöstorm och något dålig planering av tiden av mig, så ja; Vila.
Lördag räckte inte tiden till; Vila.
Men det har blivit mycket mys, pussar och klappar dessa dagar i alla fall ;)

Fiasko

Usha är verkligen besviken på kvällen! :(
Jag hade bara uppfattat som att det skulle vara clinic med Jan Brink och Marina Mattsson men det var även islandshästar, riddare och hoppning. Det var väl ändå okej, jag hade faktiskt kunnat kolla upp det. Men sedan blev jag bara arg.
- Insläppet var kl 19.30. Vi kom dit en kvart före och då var det helt fullt på läktaren! Anna, Johanna och jag fick inte plats så tillslut fick vi stå inne i manegen. Vilket ändå var lite bra - man kom ju närmre men showen var ett par timmar lång...
- Vi hörde helt okej under clinicen men sedan gick det bara utför och vi hörde ingenting. Tvärtom var det för de andra vi åkte med som satt på läktaren. Lite(snarare väldigt) surt eftersom det var p.g.a. den som vi hade åkt dit.
- Flera gånger blev det rundgång i ljudsystemet så det skrek i högtalarna.
- Speakern var urdålig. Dåliga skämt, sade bara fel saker och jag bara: Nej.
- Dålig planering. Det var många barnfamiljer där och showen höll på till åtminstone kl.23.
Det fanns bara ett visst antal biljetter och dessa kostade 150 kr. Då ska man banne mig få plats med! -.-
DISS

Rebus

Ikväll ska jag till
och se på clinic med

och

Jag är väldigt

14. Hästarna i stallet

Ja, lite fail eftersom just nu har vi inga hästar i stallet x) Men berättar helt enkelt då om familjens hästar!
Anahita, sto född 1999, Oldenburgare efter Rubino Rosso.
Min systers häst(sedan våren 2009) som är med nere i Skåne. Det kan ta en hel evighet att försöka förklara hennes personlighet. Detta är ett riktigt fuxsto med mycket jäklaranama i sig men samtidigt otroligt snäll.
Tillsammans med syster är de påväg ut på hoppbanorna. De har varit ute förut men det var ett tag som det inte stod rätt till med Ita. Veterinärer på kliniken kollade ALLT men hittade inget men så blev hon kollad av en Equiterapeut och han sa "Jamen det är ju inte så konstigt" och så lite "knick-knack" och akupunktur och hon var som ny!
Jag och Ita passar inte så bra ihop, snarare sagt inte alls, men ja vi står ut med varandra i alla fall ;)
haha, såklart jag måste mobba dem lite ;)

Ekvall´s Tango, valack född 2003, Welsh Cob efter Broughton Replica.
Ja, honom är ni nog bekanta med vi det här laget ;) Detta är då min pålle sedan ganska så exakt ett år tillbaka. Bompa har en otrolig personlighet; han tycker om att bestämma, är självständig men samtidigt blir som ett litet räddt föl som gömmer sig bakom mamma om något är läskigt. Men överhuvudtaget är han rätt cool. Om han blir överraskad hoppar han till och sedan stannar och kollar på "monstret".
Jag och Bompa är rätt så lika - vi båda älskar och tänker mycket på mat. Vi är båda rätt lata men samtidigt ambitösa.
Våran framföralla inriktning är dressyr men håller även på med hoppning(okej, mest markarbete), WE(är tanken, har provat en gång) och frihetsdressyr(handlar just nu mest om att få honom att vara uppmärksam och respektera mig).


Ungefär ett år sedan

Muscot, valack född 2006, Shetlandsponny efter Gläntans Norton.
Älskade lilla Musse har inte fått så mycket utrymme här på bloggen. Än. Jag har känt honom sedan han var ca 1 år då han stod på Navstocka(där jag var på ridläger). Sedan har han varit sällskapsponny här hemma till och från i 3 år nu och i somras bestämde jag och syster mig för att köpa honom.
Jag älskar denna ponnyn! Om jag pratat stort om de andra hästarnas personligheter så är de inte i närheten av Musses! Han är vaken, kaxig, lättlärd och busig. Han har provat att dra vagn men eftersom jag inte har någon hemma har han inte blivit något körd på länge. Han har blivit sutten på några gånger och det har inte blivit några problem. Man kan verkligen leka med Musse vilket är jättekul. Ita och Bompa står mest och kollar på annat och undrar vad f*n man håller på med xD
Just nu står han hos några bekanta och kommer hem när det är dags att flytta hem Bompa.

13. Ridlägerminnen

När jag var liten var jag på något dagridläger på ridskolan men det var inte så speciellt. Men sommaren 2005 (?) hittade jag en lapp på Ica om ridläger på Navstocka gård. Jag åkte dit med en kompis och våra ponnyer(tyvärr har jag inga bilder kvar från den tiden) och det har jag inte ångrat en sekund! Vi kom igen och igen, år efter år och tillslut var vi ett riktigt stort gäng. Dessa dagar, med hård träning, roliga uteritter, bad både med och utan hästar, kompisar, vattenkrig, är några av de bästa i mitt liv!
Bered dig på en bildbomb!


Pikachu och jag -07

Pikachu och jag -07

Sommaren 2008

Syster och Kinny - 08

Sommaren -08

Sommaren -09

Sommaren - 09

Jag har tusentals bilder men det fick bli dessa idag. Säg till om fler önskas!

Vad är det för dag idag?

Är det en vanlig dag? Nej det är ingen vanlig dag för... ja vad? ;) alla som gissar rätt får en länkning!

Sommarplaner

Sommaren är inte min bästa årstid, jag klarar inte av när det blir för varmt.
Planen är att skaffa sig ett jobb, gärna i någon mataffär och jobba så mycket som möjligt under de varmaste timmarna. Rida ska jag göra tidigt på morgonen eftersom det är mycket skönare än på kvällen med en massa knott.
Jag SKA åka till Falsterbo med Anna, de bästa dagarna är 6-8 Juli, mycket rolig dressyr! Sedan kanske ha ett miniridläger med några kompisar.
När jag kommer tillbaka efter sommarlovet hoppas jag vara pigg, glad, blek och rik ;)

Bompa och Musse behöver väldigt olika mycket bete. Båda tycker dessutom det är jättejobbigt när det blir för varmt och flugfä dras till Bompa. Därför ska de få stå inne några timmar mitt på dagen där Bompa ska få fri tillgång på hö och Musse ska fasta. Sedan på eftermiddagen får Bompa ha ett flugtäcke som sedan tas av framåt kvällen när de elakaste bitarna har gett sig ;)
Låter bra va? :)

12. Andra stall jag varit i

Fattar inte vad jag ville få fram av den rubriken när jag skrev listan? haha!
Skrev lite innan, sedan fick datorn en liten härdsmälta så då försvann allt, så nu bjuder jag kort och gott på bilder från när jag var på Tullstorp förra sommaren :)
Briar, the whole and mighty

lyxigt solarium

hihi älskar denna bilden, skulle bara varit bättre kvalite ;)

fin pålle

rakt ska de va!


Hingststallet


Bompa 8 februari

Mådde inte alls bra idag så har varit hemma från skolan(och fixat tidsinställda inlägg!). Hade utsläppet i stallet idag och det var jätteäckligt väder så Bompa fick faktiskt ha regntäcke på sig. Tror du inte sedan att på eftermiddagen blir vädret finare än vad det varit på länge?! -.-
Hade kvällsfodringen med så innan han fick gå in i boxen tog jag av täcket och stod och myste en stund. Han var urgo idag! Imorgon satsar jag på att rida ut.

11. Min ridklubb

Det finns bara en ridskola i kommunen där jag bor så det var ganska så självklart att det var där jag blev medlem när jag började med hästar. Och där har jag stannat.
När jag var liten och bodde i stan var jag en riktig ridskoleunge som var i stallet mer eller mindre varje dag och hängde, mockade, borstade och kanske pratade med någon ur den coola US-styrelsen ;D
Klubben heter Ulricehamnsbygens Ridklubb. Stallet används bara till ridskolehästarna. Det är en riktigt fin anläggning och  har varit kända för sina bra arrangerade tävlingar dock börjar det bli lite slitet och det har varit lite kämpigt med engagemanget hos alla medlemmar men det känns som det börjar bli bättre igen :) Bland privatryttarna är det till 90% hoppryttare(känns det som i alla fall) vilket gjorde att när jag i början intresserade mig av dressyren sökte mig till andra anläggningar. Dock har intresset för både dressyr, fälttävlan och andra aktiviteter ökat vilket är jättekul!
klicka på bilden för att komma till hemsidan

Det är helt sjukt!

IDAG är det exakt ett år sedan Bompa kom hem till mig. Det är helt sjukt hur fort tiden går!
visst blir jag arg och sur ibland, men jag uppskattar varenda sekund vi har tillsammans. Jag vet hur fort det kan vända...

Bompas foderstat

Bompas foderstat har jag räknat ut själv, dock med några småjusteringar för att det ska passa honom.
Morgon
4 dl (blötlagd) betfor, 4 dl havre, 3 kg hö
Lunch
3 kg hö
Kväll
4 dl (blötlagd) betfor, 4 dl havre, mineraler, 5 kg hö
Detta har fungerat bra nu i vinter, men till våren är det dags för att kolla över den igen i och med fällningen och att han har musklat till sig ännu mer.
Är ditt grovfoder analyserat? Jag hade tänkt göra det i höstas men eftersom höbalarna är från flera olika skördar hade det blivit alldeles för dyrt. Och innan jag fick Bompa hade jag aldrig räknat ut vad hästen skulle ha utan bara gått på känsla vilket fungerade bra :)

rubrik

Hallå hallå. Har haft massor att göra och blogga har det inte varit tid till. Men det kommer inlägg snart, förhoppningsvis ;)
såg att jag fick fett besöksrekord häromdagen tack vare Matilda :D

Bompa 7 februari

Blåst, nollgradigt och snöblandat regn = Bompa fick komma in och torka ett par timmar tidigare en i vanliga fall och fick ett kilo hö extra. Han verkade inte lida alltför mycket ;)

Bompa 6 februari

Gjorde "Ztreliins galoppprogram". Galopperade två varv och skrittade ett, två intervaller i båda varven. Hade hackamamoret. Skulle kanske kortat lädren något för jag hade lite svårt att stå upp stadigt. Bompa tyckte det var riktigt kul!

Bompa 5 februari

Skulle egentligen ridit både Bompa och Bjåle men när jag var hemma kändes det som om det blåste halv storm. Sedan när jag kom till stallet, på andra sidan berget var det inte alls så farligt men då räckte inte tiden till någon ridning. Vila iag alltså.
Bompa ocvh hästen i hagen bredvid hade rivit ner en bräda mellan sig så jag lagade det. Jäklar vad händig jag kände mig! ;D

Bompa 4 februari

Ja vädret har varit mist sagt opålitligt idag - alt ifrån skolsken till blåst, ösregn och halv snöstorm. Men jag och Bompa vågade oss på en promenad på travbanan i alla fall och vi hade sådan tur att det höll upp och var förhållandevis bra väder hela tiden. Jag hade bara repgrimma och långt lädergrimskaft på honom idag.
Vi gick förbi den farliga slalombacken idag igen  och jag lät honom få "stirra av sig" och fundera ;) På en raka där underlaget var bra sprang jag lite med honom och det tyckte han var jättekul :D
Det är så typiskt - i början går han jättelångsamt och han gömmer sig bakom mig så fort något är läskigt men allt eftersom han kommer igång så blir han jättemodig och går så jäkla fort att jag inte hänger med! Jag stannar honom ibland och visar att det är jag som bestämmer men egentligen så är det han som är ute och går med mig 2/3 av promenaden xD

Hallå snöstorm

Igår verkade alla vara glada för att det blåste, regnade och var plusgrader - man kunde skymta lite barmark och vårkänslor varv på gång. Under natten har det i alla fall här kommit flera centimeter med blötsnö och det är typ trafikkaos i den lilla backiga staden x)
Bompa lär få vila idag. Ikväll bär det av mot borås och bio med världens bästa Evelina! Ska se Trassel, på reklamen som var på julafton verkar den jättekul ^^
Visst äääääälskar man bara filmen jag lade upp igår? :D IT'S SO FLUFFAY!!!!!

Detta gjorde min dag


Bompa 3 februari

När vi skulle gå till ridhuset blåste det jättemycket. När vi gick bredvid en väg kom en långtradare med timmer. Bompa reagerade helt förståeligt - han blev inte direkt panikslagen men rädd och kastade sig bakåt. Strax efter kom en till och samma sak hände igen. När vi nästan var framme vid ridhuset tog han ner huvudet för att lukta på lite lera och stack fram för det tycker han är mysigt. Då tappade jag ena tygeln, han trampade på den, blev rädd, ryckte till och tygeln gick av på två ställen. Tygeln skiter jag fullständigt i men jag fick sådana jävla skuldkänslor för Bompas skull. Han gick ju sååå bra igår och idag gick det inte alls eftersom han inte vågade ta stöd på tygeln ordentligt eftersom han troligtvis var öm i munnen efter alla ryck :( Självklart kunde jag inte hålla tårarna tillbaka, jag blir så jäkla känslig när det har med hästar som har ont att göra, och ridläraren var tvungen att lugna ner mig. haha pinsamt x)  Såklart att det gjorde ont men då måste jag rida bra så han får förtroende för mig igen.
Ja det blev inte jättebra idag. Vi gjorde samma som med Bjåle dagen före, mycket arbete med öppna. Bra för Bompa som kan böja kroppen lite hur som helst ;) men nu så skulle han böja som jag sade vilket var gymnastiserande och jobbigt haha!
älskade häst

Bompa 2 februari

Markarbetsträning. Jag var inte jättemotiverad men bestämde mig för att vara positiv och som vanligt när man slappnar av och tar det för var det är så blir det jättebra!! Jag red barbacka och jag kommer verkligen åt honom mer då.
Ridhuset var uppbyggt som bilden nedan. Man skulle rida mellan bommarna och alltså träna på hörnpasseringar. Bompa är väldigt lång i kroppen och ganska stel i bogarna och hatar att bli trängd och blev lite stressad men vi bara repeterade och  det blev bara bättre och bättre.
Så man gick ett varv med bommarna sedan följde man fyrkanten upp till volten och sedan ner till bommarna igen. Vid volten varierade vi mellan att rida utanför och innanför konerna och flytta dem ut/in mellan dem. Lösgörande och bra. När vi skulle flytta ut och in stannade han några gånger och var jätteförvirrad men sedan gick det som på räls ^^
Galoppen var helt underbar idag! Han hade sån jäkla power att jag nästan flög av och formen var alldeles för låg i formen egentligen men skit samma ;) möjligheten att ha ridhuset nu när vädret varit som det varit i vinter har verkligen gett resultat!
Gjorde endel tempoväxlingar i traven och han lyssnade super. En mellantrav blev perfekt(med tanke på den nivå vi är på).
header av ponnytvillingar.blogg.se

Bjåle 2 februari

Red dressyr barbacka. Gick inte jättebra men vi håller ju på att lära känna varandra :)
Vi jobbade mycket öppna, både på stora mittvolten och på långsidorna. Bjåle tyckte det var jättejobbigt och jag har inte ridit så många hästar(okej typ ingen) som kan det bra vilket jag inte vet 100 hur det ska kännas. Jaja vi kämpade på. Kom på mig själv flera gånger med att vara för hård i handen, vilket inte alls var särskilt hårt men Bjåle är så himla känslig.
Till nästa gång ska jag tänka på att ha ett dressyrspö med mig som jag kan använda när han slappnat av så han kan få mer påskjut bakifrån. Om man lägger an det innan han slappnat av blir han bara ännu mer stressad och stark.

Fail

Från en markarbetstärning i höstas. Jag red inte bra och Bompa var trött och okoncentrerad. Jaja, man kan inte allstid vara bäst ;)


Santa Cruz Celine

Innan jag var hos kiropraktorn svängde vi in till Charlies en sväng(på mammas förslag! ;o ) Tänkte kolla lite på sadlar, tänkte att en begangad skulle vara bra kanske men de som är begagnade kostade från början över 20 000 kr så de är ju inte direkt billiga nu heller ;)
Kollade på en Santa Cruz - Celine och provsatt. Var riktigt skön och verkade bra. Kostade knappt 8000 kr vilket är överkomligt. Vet du något om denna sadel? Hört något? Har egna erfarenheter? Just nu känns det som om bara den passar Bompa så blir det en sån. Han är dessutom riktigt snygg i svart! ;)
den ser lite plastig ut men den är av läder och är omstoppningbar!

Aj aj aj

Vaknade i morse och kände mig inte alls bra. Kände mig jättesjuk verkligen... men sedan kom jag på att jag "bara" hade världens träningsvärk och var lite krasslig i halsen ;) Vi var nämligen på onyx igår med specialidrotten och tränade styrka, balans och explosivitet.
Idag efter skolan ska jag först rida Bjåle och senare ikväll är det markarbetsträning med Bompa.

Bompa 1 Februari

Jag var hos kiropraktorn idag så Bompa fick vila.

Country Pleasure Driving Class Gone Wrong!

Innan jag började rida gick jag på ponnytrav, trots det är jag rätt så nojig med det där med att köra, jag tänker bara på det som kan gå fel. Detta får mig inte att bli tryggare precis:
Ingen skadade sig allvarligt.

RSS 2.0