30.04.11 - LB:2 i Gäsene

Tävling i Gäsene!
Denna gången var jag inte med i laget men vi var ändå 7 stycken från klubben så det var jättekul.
Han kändes riktigt taggad i början när jag värmde upp vilket brukar vara ett riktigt bra tecken. Men jag lyckades inte få honom lösgjord varken psykiskt eller fysiskt. När vi red runt banan kollade han rätt mycket på staketet så jag började koncentrera mig på att få honom att inte kolla på det vilket är fel - jag får inte tänka på staketet över huvudtaget.
Jaja, när vi kom in på banan tittade han både på domaren och staketet. Oftast när han tycker något är läskigt brukar jag kunna utnyttja det och få honom att gå riktigt bra men han blev lite blockerad i huvudet så det gick inte alls.
Vi kom runt i alla fall, vi slutade på 53.33% och kom sist i resultatlistan. Men jag är nöjd som alltid. Det var riktigt kul också att det gick bra för laget som kom på tredje plats i denna omgången.
Tömkörde på ridbanan. Fick bara ett missförstånd, i övrigt gick det superbra. Han är så himla lyhörd och det är jättekul att jobba med tempo och takt med honom. Fy sjutton att han är så liten - han skulle säkert vara helt underbar att rida!

Min sits

Jag har fått en fix-idé att jag måste rida så snyggt som möjligt, men ja då blir det att jag spänner mig och det blir inte alls särskilt snyggt ;) När jag spänner mig drar jag upp och kniper med knäna, drar bak skänkeln, blir stel i armbågarna och lutar överlivet bakåt. På tävling blir det nästan alltid att jag drar bak skänklarna väldigt mycket.
När jag rider Bompa går det som bäst när jag tänker att jag ska rida som en hoppryttare - framåtlutad och bara tänka framåt. Men eftersom jag lätt sitter väldigt bakåtlutad blir jag "normal" när jag lutar mig framåt haha!

Jag har "alltid" fått berättat för mig att jag har en bra sits. Men det är inte alltid som jag kan komma till ridning så bra för jag spänner mig väldigt lätt. Jag har fyra lägen;
1. Bara rida på känsla vilket inte alltid är så snyggt men oftast går bra.
2. När jag är spänd men försöker få hästen att slappna av - brukar inte gå så bra.
3. Jag fastnar i att rida snyggt men tappar både min ridning och kommunikationen med hästen.
4. De få gånger som jag kan sitta bra, slappna av och sammarbeta med hästen - magi!

Jag jobbar mycket på att lita på min känsla och att slappna av.
Har du något speciellt i din ridning som du tränar på?

Ordspråk

Skulle in och kolla skolmailen. De har alltid så "fyndiga" ordspråk på startsidan...

Det var länge sedan sist

Men så är det ibland. Internet har varit suuupersegt och dessutom har jag inte känt att jag är så motiverad till bloggandet just nu. Detta kan vända imorgon men det kan också hända att jag lägger av. Jag tänker inte pressa mig att göra detta, jag har tillräckligt att göra i alla fall.
Men jag tänkte ändå att jag var tvungen att berätta för er hur det gick på tävlingen i söndags. Håll utkik!

LB:2 i Alingsås

Bilder från tävlingen. Förhoppningsvis kommer en film så småningom också :)
dagens favorit!



Alla bilder är tagna av världens bästa Anna(med min kamera) som för dagen var coach, hästskötare och fotograf.

17.04.11 - LB:2 i Alingsås

I bilen laddade jag upp med positiv energi. Jag bestämde mig för oavsett hur det gick så skulle jag vara glad.

Det var riktigt svårt att rida fram - bara en ridbana(två klasser pågick samtidigt) där underlaget var allt ifrån supermjukt och lerigt till stenhårt. Dessutom var det varmare än vad det varit på länge, och det påverkar framförallt mig. Bompa hade lite svårt att koncentrera sig.

De var ungefär en ritt efter i tidsschemat och det stressade mig först men jag sa till mig själv att lugna ner mig så då gjorde jag det ;) I collectingring och när jag red runt banan innan jag fick startsignal kändes det riktigt bra.

Uppridningen gick bra(som alltid) med en 7:a. Sedan följde det med 6:or och några 5:or. I galoppen ville jag bara att han skulle hålla galoppen och jag glömde av mig lite med att ställa högre krav och få honom ordentligt ställd osv. för då blir ju galoppen automatiskt bättre. Så det blev välförtjänta 4:or blev det på galoppdelen.

Kiropraktorn berättade det att även om Bompas onda rygg ska vara borta kan det vara så att han inte vågar lita på det - det kan ta månader för hästar att inse att det inte gör ont! Ritten blev lite ojämn då han några steg i taget vågade ta i och sedan "backade". MEN han ställde upp OCH vi var positiva hela ritten. När jag red upp och hälsade på domaren var jag sååååå nöjd! Jag tänkte inte ens på resultatet utan pappa hämtade det sedan och vi fick 52% och kom näst sist i klassen. I den situationen brukar folk säga att de inte bryr sig, men jag är helt ärlig när jag säger det. Jag uppnåde ju vårat mål! Hellre att jag får de poängen än att jag gör som vissa - hård i handen och hackar med sporrarna och får godkända procent...

 

Jag kan analysera hur länge som helst, men det ska ni få slippa ;) Jag är jättenöjd, bilder och filmer kommer (förhoppningsvis)!


Where do I begin

Någon mer än jag som älaksar denna reklamen? Klicka för Magi!

ngn som vet varför man inte kan infoga filmer längre från YT? :S

Framlänges baklänges och i sömnen

LB:2



Some autumn, please?

Nu kommer alla tycka att jag är knäpp, men kan det snääääälla bli höst? Våren har bara börjat och jag är helt slut trots bra allergimediciner(tänk då om jag hade haft kvar de dåliga) och jag tycker att allt över 12 grader är olidligt varmt. Nä, sommar är inte min grej. September - November är då jag lever.
googlebild

14.04.11

Har på kiropraktorn Mikaels rekommendation vilat i två dagar. Idag skrittade vi ut i skogen i 30 minuter och sedan masserade jag honom med liniment på de områden som Mikael visat mig. Tänkte på lite småsaker i min ridning där jag satt när vi lunkade fram.
Sedan var det såklart världens bästa ponnys tur! Promenerade först på vägen och gick sedan till en äng och longerade. Tränade på att han skulle lyssna på de kommandon vi ska ha sedan när han körs. Han fattade fort och var duktig :) Han fick lite ryck och drog iväg i galopp och glada skutt ett antal gånger men det är ju bara kul att han är glad :) Var ute i säkert 20-25 minuter.

Statistik

Kollade runt på statistiken på TDB på tävlingen i Alingsås på söndag.
Typ 90% av hästarna är Svb men det kommer även starta fjordingar, frieser, Engelskt fullblod, några korsningar och en till Welsh cob.
Utav 115 ryttare är bara 1 man.
Det är 9 st ryttare i åldern 15-17 år och 23 st 18-20åringar. Kul med inte bara massa gamlingar!
Vissa som kommer åker över 50 mil!

Shetlandsponnyer

Har funderat på och kommit fram till att de finns alldeles för många shetlandsponnyer i sverige (världen) och det är få som får den uppskattning de förtjänar.
De är avlade för att dra. Punkt slut. Det finns inte heller någon som är för liten för att rida en B-ponny som dessutom oftast har mer exteriör som en ridhäst. Visst kan man låta små barn rida shettisar men oftast är de rena nybörjare och ponnyn får inte ut någonting av det.
Utan att ha någon fakta skulle jag lätt kunna påstå att 75% av sveriges sällskapshästar är shettisar bara för att de är billiga i drift. Men då får man inte med att de behöver mycket mindre mat än vad de oftast får och övervikt och fång förekommer alltför ofta. Och var ärliga, hur mycket uppmärksamhet får en sällskapshäst om man jämför med sin träningshäst?
Shetlandsponnyer är i grunden smarta och sammarbetsvilliga. De blir understimulerade och kan därmed verka ouppfostrade. Jag märker direkt att Musse börjar rymma ur hagen och hålla på när han får för lite uppmärksamhet.
Hur ofta ser man inte på HästNet, shettisar som skänks bort. Man tycker de är så söta, betäcker och får ett sött föl sedan inser man efter ett år att man har en ful unghäst som man inte har en aning om vad man ska göra med.


Sedan får man inte glömma bort de som faktiskt är seriösa i sin avel och de som tävlar med sina shettisar i körning. Visst ska de ha cred för det de gör! Men om de oseriösa skulle lägga av, skulle shettisarna sluta poppa upp som popcorn och troligtvis därmed ha mer värde, inte bara ekonomiskt sett.
Visst blir det lätt att jag prioriterar Bompa före Musse om jag har mycket att göra men jag försöker verkligen att inte bara se honom som en sällskapshäst utan som vilken häst som helst. Åtminstone två dagar i veckan ser jag till att ha "Mussedag" då jag ser till att han får all min uppmärksamhet, samma med Bompa, så får de dela på mig de övriga tre dagarna ;)
Jag önskar att Musse inte hade varit en shetlandsponny, jag vill att han skulle få vara 1-2 dm högre och att han därmed lättare skulle kunna hamna rätt om jag någon gång är tvungen att sälja honom.

Kiropraktor

Nu så har Bompa blivit behandlad av kiroptraktor. Det var inga allvarliga grejer han hittade men det fanns endel att fixa till. Bland annat ska han ta det lugnt några dagar och jag ska smörja honom med liniment på några ställen. Kiropraktorn Mikael sa i alla fall att jag kunde vara med på tävlingen på söndag.
Bland annat var det några kotor i ryggen som hamnat snett som kan ha gett honom ichias-känningar vilket kan förklara (delvis) varför han varit så istadig det sista.
I torsdags när jag var i GBG tyckte jag att en tröja för 300 kr var dyrt men att slänga ut 1300 kr på hästen tvivlar jag inte en sekund på... då blir det rätt tydligt vad man prioriterar ;)

09.04.11

En väldigt lyckad hästdag!

Löshoppningskurs för Uno Bohman.
Bompa var lite trött och inte riktigt på hugget men så fort han såg att löshoppningsbanan var uppbyggd taggad han till! Han var jätteduktig idag, testade lite olika tekniker i ansatsen men några meter framför hindret fullständigt attackerade han det varje gång. Ingen tvekan här inte ^^ Idag kom vi upp på ett stigsprång på 115 cm! :o  Protokollet var positivt, på frambenstekniken fick han kommentaren "Vissa gånger utmärkt".
Väl hemma provade jag att lasta ut honom själv, pappa stod bredvid ifall jag skulle behöva hjälp. Bompa hade lite bråttom ut som vanligt men vi gick genast på igen, ett steg fram, ett steg bak och så gick det super :)
Musse har blivit jätteduktig på att vara ensam i stallet. Han stressar inte upp sig någonting utan när vi kom hem med Bompa stod han och vila (Y)
Longerade honom en stund på ridbanan i skritt och trav. Han var jätteduktig! Gjorde lite tempoväxlingar i trav som han tyckte var lajbans ;) halterna fungerade finfint - han stannade på spåret istället för att vända sig innåt som han kan göra annars.

Fullt ös medvetslös

Istället för att beklaga mig över den dåliga uppdateringen så hoppar jag direkt till roligheterna.
I torsdag var det studiedag så jag och några fränder tog bussen till sveriges framsida. Det blev endel shoppat men känns konstigt att inget av dt var hästrelaterat haha!
Fredag var det skola igen och jag pluggade på riktigt bra. Sedan var det fullt ös i stallet och sedan gasen i botten mot superrolig tjejkväll.
Helgen började jag med att stiga upp kl. 6 och åka på helgjour. Skönt att tjäna lite xtra pengar men idag var jag sååå trött.. Sedan var det dags för de egna pållarna, separat inlägg om det sen, nu sitter jag nydushad och ska sortera bilder från tävlingen förra helgen :)
Detta är ingenting för vissa men jag är riktigt stolt över hur mycket jag åstadkommit (hur stavas det?) ^^

Skyll dig själv

I morse när jag skulle ta ut hästarna tänkte jag att de kunde gå ut själva som de gjorde i vintras. Men nu har hästarna stått inne en halvtimme extra, samt inte blivit motionerade på två dagar och det är vår... ja det slutade med att hästarna rejsade runt i hela trädgården med Tosca rusande efter sig och med jag skrikande på dem för att hon inte lyssnade och säkert skulle bli ihjälsparkad ... men det gick bra, när jag fick tag i hjärnan bakom allt - Bompa...

Svar från Frågestunden

  • Hur många läsare har du per dag? :)
Allt mellan 20-50 besökare per dag. Det beror på hur duktig jag är på att uppdatera ;)
  • Har du hittat någon ny hoppsadel sen? =)
Både ja och nej. Jag provade en gammal märkeslös (allround)sadel som jag hade hemma och med gelpadd under ligger den riktigt bra. Bompa trivs med den och jag sitter bra. Men hittar jag en annan sadel, som sitter bra, har mer stöd, bra kvalite och bra pris så köper jag den istället.
  • Favoritmärke häst?  Favoritmärke ryttare?
Svarar dem ihop. Jag har inget direkt favoritmärke utan går mer på vad jag tycker är snyggt. Vad det är för märke eller om det är märkesgrej över huvud taget spelar ingen roll. Men jag är lite extra svag för HV Polo.

  • Pinsamt hästminne?
Haha jaa du ;) Får väl säga min första dressyrtävling - både jag och Pikachu var supernervösa. Jag ramlade av, han kom lös TVÅ gånger, de andra ekipagen var rädda för oss... ja vill ni höra hela storyn? Den är rätt komisk ;)
  • Bästa hästminnet?
Ett och ett halvt år senare. Jag och Pikachu vinner KM 2008 i dressyr ^^
  • vilken är din idol inom ridsporten?
Jag vet inte riktigt. Jag är inte så insatt i toppryttare men jag tycker om Jan Brink och Peder Fredricsson. Sedan beundrar jag folk med hästkänsla, som kan rida bra och är ödmjuka.
  • Hur länge har du ridit?
Jag började rida på ridskola 16 Januari 2001, innan dess gått på prova på-grupp och ponnytrav.
  • Hur länge har du tyckt om hästar?
Jag har alltid tyckt om djur. Det var min syster som pushade på att hon ville börja på ridskola och då följde jag med. Sedan har det varit självklart ^^
  • Blir det några tävlingar för din och bompas del iår? :D
Jadå :) Vi är med i Div.II-laget i dressyr så det blir två LB i vår samt att vi ska komma ut på några hoppclear rounder.
  • sjukt snygg häst! :) hur gammal?
Visst är han ;) Han är född 2003, alltså blir han 8 år i år.
vad är bompa för ras? 
  • är han ponnie eller häst? (tycker han ser så stor ut haha:)
Bompa är Welsh Cob. Enligt förra ägaren är han 155 cm, jag har aldrig mätt honom. Men han är stor häst i alla fall :)
  • Vad ska du bli när du blir stor?
Jag har en dröm att driva egen restaurang i New York :)
Jag känner inte att jag måste ha något prestigefullt jobb när jag bli stor. Om man får vara så banal så vill jag helt enkelt bara vara lycklig ^^
  • Tävlar du i hoppning?
Jag har aldrig haft någon häst som är direkt bra på hoppning :P delvis på grund av det har jag inte någon känsla för det, men jag tycker det är kul. Jag och Bompa ska ut på clear rounder på höjder som vi tycker är lätta och roliga vilket för tillfället innebär ca 50 cm :)
  • Har du provat fälttävlan?
Nej. Jag har provat på alla delmoment och skulle gärna vilja testa på att tävla i det någon gång! :D
  • Är du en shopaholic? hihi
haha både och ;D ni ska se mig på GBG och Falsterbos mässor - jag blir helt hyper och har mer kassar än jag kan bära xD Men däremellan håller jag rätt hårt i pengarna :)
  • Var har du köpt den schabraken jag älskar den ?! (union jack)
Jag köpte det på mässan i GBG. Finns bland annat på Charlies och Cheval :)

Lista

Har massor att göra egentligen men orkar inte. Pollen har verkligen satt igång nu - "däckade" när jag kom hem x) hade en liten black-out där...
Medans jag väntar på Grey's Anatomy gör jag följande lista som jag kopierat från Klara...

Första hästen du red? Tant Brun

Första hästen du hoppade med? Lila My tror jag

Första favorithästen? Rosenhagas Duke

Första tävlingen? Påskhoppning 2005(?)

Första egna ponnyn? Pikachu

Första egna stora hästen? Boooompa :D

Första hingsten du red? Tror aldrig jag ridit ngn

Första stoet du red? Tant Brun

Första valacken du red? Rosenhagas Duke

Värsta hästen du ridit? haha nu i efterhand tycker jag alltid att alla hästar i efterhand är helt underbara på sitt egna vis :) men får väl säga Lilla My.

Värsta ritten? Antingen min första dressyrtävling eller dressyrkickoffen i vintras...

Värsta avtrillningen/avkastningen? Ponnyn stack iväg när jag precis suttit upp i en rejäl bockserie. Landade tillslut vänster sida. "Sträckte" rumpan (xD) skrapade upp armbågen och fick kanske en liten hjärnskakning.

Största hästen du suttit på? Kairo +175 cm

Minsta hästen du ridit? Sir Bamse

Din favorit B ponny? B-ponnyer är ju en klass för sig! Vilja, Lilla My, Mascot m.fl.

Din favorit C ponny? Pikachu

Din favorit D ponny? Golden Lady

Din favoritsadel? Jensen

Ditt favorittäcke? Bucas

Ditt favoritschabrak? Union Jack


Gården

Jag fick en hel del frågor om bilden jag lade upp i måndags. Så nu har jag använt mina Paint-skills och hoppas kunna svara på någon fråga i alla fall. Enjoy!

04.04.11

Både ett bra och dåligt(nej nej nej, tänk positivt människa!) pass. Tog dressyrsadeln för första gången på länge och tog ett träns med tvådelat bett och utan nosgrimma. Skrittade nästan hela tiden så en runda som brukar ta ca 40 minuter tog närmare en timme. När jag hade korta tyglar i skritten jobbade jag med skänkelvikningar och det gick jättebra! Men annars var arbetet på kort tygel en flopp. Jag försökte ha, nej hade,  jämn och mjuk kontakt. Bompa skulle kolla på allt, hela tiden, huvudet var som en elvisp! >.<
När jag senare, i skritt på asfaltsväg, skulle träna på att rakrikta och ställa måste han fått kortslutning för när jag skulle ställa åt höger ställde han åt vänster och tvärtom och rakrikta kunde jag glömma. Då blev jag stressad och sade till honom på skarpen och hör och häpna så släppte det :o
Men sista biten hem hände något - han blev helt underbar! Kontakten mellan hand och bett var obeskrivbar. Tydligt stöd men ändå så lätt ^^ Travade på och tog lite galopp så slutade vi positivt. Gjorde även några framdelsvändningar som jag är mer än nöjd med.
Jag satt av och ledde honom när vi skulle skritta av, ändå tog det rätt lång tid för honom att varva ner. Vet inte om det kan ha att göra med att han började fälla lite grann idag?
Klockan var mycket när jag och Bompa kom tillbaka men jag och ryktstenen såg till att han fällde något kilo med päls i alla fall ;)

Look at the view

Kolla på min fina ridbana :D

Tävling hos Lina Sällberg


02.04.11

Tog på Bompa repgrimman och långa träningsgrimskaftet och tog med honom precis utanför hagen så Musse inte skulle gå i taket :) Höll på i ca 5 minuter, stannade, backade, gick framåt, såg till att han följde mig och flyttade för tryck. Meningen var just det att han skulle flytta för tryck eftersom han tycker det är jobbigt när jag rider. Gick riktigt bra! Är supernöjd!
Efter det tog jag Bompa till hagen igen och stod och myste med båda hästarna. Bompa försökte hota bort Musse men han slutade när jag sade till honom :)
Helt enkelt bara mysigt och trevligt en dimmig dag som denna ^^

Varför?

Varför besöker du min blogg?





Free survey

JAAAA!

ÄNTLIGEN KLARADE JAG F-PROVET!!
Nu har jaf bara repetitionsproven kvar som består bara av frågor men har haft fel på... x)
Den här körkortsteorin står mig upp i halsen... men tänk vad skönt när man har körkortet sen!


01.04.11

Började med att skritta ut och han var helskum. Det hade nog varit några djur där innan för ett antal gånger kastade han sig runt och drog hemåt. Jag kände mig inte så stadig idag så när jag fått honom till en viss punkt vände jag och gick till ridbanan. Märkte att han tyckte det var lite tråkigt så jag såg till att han tänkte framåt.
Han tyckte inte riktigt om bettet, rakt med fasta ringar, konstigt för det har han tyckt om innan.
Galopparbetet var riktigt lyckat idag. Lät han först bara galoppera på medans jag stod i lätt sits. Han var lite obalanserad stundtals men har bröt aldrig av (Y) sedan jobbade jag på en stor volt med övergångar mellan trav och galopp. Var noga med att vara lätt i handen och ha tydliga men små hjälper och ha flyt i övergångarna. Måste säga att det gick hur bra som helst! :D


Gick på en promenad på över 20 minuter. Han var lite kaxig till en början men sedan gick det jättebra.

RSS 2.0