Bompa 31 Januari

Longerade i ridhuset. Tog med pessoaselen (lånad) upp men kom på att jag inte är helt säker på hur den ska sitta (a) så får ta det en annan gång - om det behövs! Tyckte nämligen att allt eftersom träningspasset gick så kom han igenom i kroppen allt mer och kändes starkare. I galoppen busade han en hel del men det var meningen att han bara skulle få springa av sig.

365 freaking days!

Idag är det ett år sedan jag provred Bompa! Vill du läsa om min väg till honom, klicka här.


Flyter med strömmen

Ett tag skulle "alla" bloggar luras - dressyrryttare "köpte" tretorn, man photoshopade bilder m.m. för att sedan bara - haha skojade! Tyckte det var väldigt irriterande! Hade kunnat skriva långt inlägg om detta, men struntar i det ;)
Nu är det många som visar failbilder. Det är kul att folk vågar bjuda på sig själva, även fast många bilder knappast är riktiga failbilder enligt mig :P
Tänkte go with the flow och visa några knasiga bilder på Bompa. Fler bilder lär komma! Dessa bilderna är beskärda och har fixat lite med skärpan och färgerna.
Jag har en film när han vägrar på en bom som ligger på marken x) Någon som vill se?

Planering

200 inlägget!
Det blir ganska intensivt med träningar men där emellan får vi ta det lugnt :)

Bompa 30 Januari

Löshoppning för Uno Bohman idag! Hade det tidigare i höstas med och måste bara säga att han är så jäkla grym, riktig hästkarl som är lugn, kunnig, med humor och pedagogisk (Y)
Bompa har verkligen börjat fatta grejen med hoppning nu. Redan från första början var han med på noterna och gasade på som en galning i fållan. Idag fick han vara med d-ponnyerna så avståndet var 6.70 istället för 7 meter som sist och dagens passade honom mycket bättre.
När vi hoppat ca hälften av gångerna kom han för snabbt och rev och sedan var han lite avvaktande, vände och höll på några gånger men avslutade sedan med ett grymt språng på 1.05! :D Bohman berömde honom speciellt för hans fina frambensteknik. Som avslutning skulle vi visa dem vid hand vilket han skötte galant.
Jag blir så himla glad! Jag har "plågat" honom med bommar i över ett halvår och nu har det verkligen lossnat. Jag kräver inte att han ska bli någon hopphäst men markarbete och hoppning stärker honom för dressyren och är även bra omväxling.
En av mammorna som var med idag filmade nog in princip allt(guld värt!) så förhoppningsvis blir det en film så småningom!

Bjåle 29 Januari

Bompa och Bjåle är ganska lika som personligheter - coola, sociala och... öh.. snygga ;D Dock är de helt olika att rida! Bompa blir lätt ouppmärksam, går i sin egna lilla värld, kröker på nacken och fuskar. Bjåle är väldigt kompakt, väldigt känslig för både skänkel och spö(snuddade någon gång på bakbenen och han hoppade framåt). Det går inte att fuska med honom då bara han stretar emot utan det gäller att hålla om med benen vara jättemjuk och stadig i handen men samtidigt pilla lite med fingrarna annars blir det för stumt. Han kan inte gå bakom hand i alla fall - då skulle han kvävas av sin feta hals xD
Red i ca 40 minuter. Tränade mycket på övergångar eftersom det är framförallt det som kan vara jobbigt för de mindre ryttarna(jag fick länga stiglädren 14 hål!). Galoppfattningarna var jättebra men han ville inte riktigt vara med  när i skulle korta/länga. Öka däremot var inga problem ;) Provade även lite förvänd galopp.
När jag travade av började han äntligen slappna av och sökte sig framåt-neråt.
El fjording más snyggo

Bompa 29 Januari

Red på travbanan men fick sällskap av mamma och Tosca idag så han var betdyligt lugnare :) I början var han riktigt seg men allt eftersom kom han igång. Speciellt när vi skulle gå förbi slalombacken - jäklar vad han gick på xD Skrittade bara på långa tyglar och underlaget hade blivit sämre sedan igår så efter halva rundan satt jag av och gick med resten.

Bloggande dressyrryttare

Är det bara jag eller finns det fler hoppinriktade bloggar än dressyr? Jag skulle vilja hitta någon mer blogg liknande Matildas, alltså en riktig hästblogg med någon som rider på en högre nivå. Känner du till någon? :)

Lördag

Åååh, dessa rubriker alltså >.<
Började denna helgdag med att vara på ridskolan kl.7 och jobba. Har nu ätit och tänkte vara lite duktig och städa, och... kolla på film ;)
Sedan bär det av mot stallet igen där jag först ska rida Bompa, tänkte våga mig på att rida ut idag igen. Om jag överlever det ska jag upp till ridskolan för att rida Bjåle för han har nog börjat få lite vårkänslor eller något.
Så förhoppningsvis kommer det inlägg om hur det gick senare ikväll ;)
Bjåle & Jag -->

Ni är rätt grymma! :)

Trots att mina uppdateringar är som en berg-o-dalbana så har jag ändå mina trogna besökare på knappa 30 st. Rätt sjukt ändå att det finns  de som bryr sig om vad jag gör... fast det är klart, snygga hästar lockar besökare ;)
Kul med responsen på filmen :D

Bompa 28 Januari

Tänkte rida ut idag, det var sandat på travbanan så äntligen lite bättre underlag än isgata.
Han var asdum i början. Han stannar ganska ofta och ska kolla på saker, vilket är väldigt irreterande men bara att acceptera så jag "lurar" honom med att det är jag som bestämmer när vi ska stanna ;) men ibland som t.ex. vid vägen, på en bro med en mötande bil så stannar han, vägrar gå framåt och när jag säger till på skarpen kastar han sig runt istället. Det är INTE okej, bara farligt.
Mötte sedan ett ekipage vilket var helt okej, men sedan kom det en travhäst som kördes - oh no! Men med lite hopp, kast och sura blickar från kusken så överlevde vi det med ;) Sedan blev han helt galen, speciellt när vi vände hemåt då var det full fart som gällde (tror att han förvandlas till travare så fort vi rider på travbanan) följt av luftsprång, bakutsparkar och bockningar. Hade hacket idag("vi ska bara ut och skritta lite") och när jag tog i honom bara han vek in huvudet och sprang ännu fortare x)
Men på något sätt fick jag stopp på honom, då mötte vi ett annat ekipage som vi kunde ha följe med resten av vägen hem. Bompa grymtade och taktade i typ 100 m tills han tillslut insåg att det var jobbigt och skrittade normalt :)
Från hans busperiod i våras ^^

Sadeltips

Sadelmakaren var här igår eftersom jag kände att det var dags att kontrollera sadlarna. Min kära Jensen låg i bakvikt (det visste jag redan) så den ska få en liten makeover ;) Sadelgjorden var lite sönder med så den ska han laga.
Men hoppsadeln, en Zaldi som jag köpte med Bompa, måste bytas ut. Den har slitits ojämt i sätet och på bossorna och eftersom den är stoppad med filt är den inte omstoppningsbar, så, ja, den är väl bara att slänga i soptunnan :(
Jag hoppas att mina päron går med på att köpa en annan hoppsadel. Den behöver absolut inte vara ny, men i bra skick. Jag hatar det här med sadlar, det är skitsvårt!
Har du tips på någon/några bra sadlar? :)

Enhörningar, regnbågar och världsfred

Bästa dagen på länge! Först går ridningen superbra, sedan lite soft i skolan har bland annat föreläsning för min samhällslärare om hovens uppbyggnad (?) x) sedan körlektion som är great, åker till mormor och fikar, sedan tillbaka till stallet där Bompa får nya skor och beröm av hovslagaren om hur fick han blivit. Efter det - upp till ridhuset för att träffa sadelmakaren. Sedan fanns det inte mycket annat att göra än åka hem till sängen :)

Bompa 27 Januari

Första riktiga hopplektionen med Bompa - ever!
När jag travade fram gick han inte rent, men jobbade endel i skritt först och sedan var det bra. Berodde troligtvis på att det blev så jäkla kallt(igen) plötsligt.
Hoppningen gick så jävla bra! :D Visst det blev en del stopp, men det var första gången jag kände att han tyckte att det var riktigt kul med bommar och han bjöd mot hindren och hoppade riktigt bra!
Stopp blev det när jag var för stel och "dressyrig" i min sits och när jag inte fick med bakbenen i galoppen.
Dagens bana. Det gråa är hur vi hoppade fram och den bruna linjen är banan jag och Bompa hoppade, ca 50 cm höga hinder. De som var man rutinerade kunde även lägga till sockerbitshindren i banan.

Bompa 26 Januari

Jag kunde knappt mocka för att jag frös så mycket och hade ont i ryggen så ridning var inte att tänka på idag. Vila.

Så mycket att göra, så lite tid

det kan inte sägas för ofta - JAG ÄLSKAR MIN HÄST!

Bompa 25 Januari

Slutade sent, fullt i ridhuset och halt överallt... Det blev pyssel och vila för pållen idag.

Bompa 24 Januari

Hade bestämt att jag skulle rida med Anna i ridhuset idag :) Han var lite loj men som vanligt kvicknade han till med snabba övergångar. Riktigt nöjd med galopparbetet idag! Gjorde serpentin med tre bågar med avbrott och ny galoppfattning på medellinjen. Efter några gånger var han med på noterna och fick till några helt godkända enkla byten :D
Jag och Bompa | Anna och "Abbe"

I love my horse


Bompa 23 Januari

Jag tror pollen är på gång, i alla fall känns det så i kroppen. Jag är snuvig(are), huden värker och jag är supertrött. Därför fick Bompa vila idag men jag tog in och ryktade honom en stund.
När jag kom till hagen verkade han vara jätteglad att se mig men sedan vände han sig om och gick. Visst blir man lite ledsen då men jag försöker att inte ta det personligt.. ;) sedan när jag kom fram till honom var han urmysig och skulle bita och leka med grimman ^^

Sen kväll

Kvällen bestod av väldigt trevliga människor och otroligt god italiensk mat. Hälsade på Musseälsklingen med såklart och han hade det så bra så. Han var inte så social som han brukar men det är klart att han undrar varför vi kom och störde honom mitt i sin skönhetssömn ;)

Bompa 22 Januari

Jag VILLE rida ut idag, men öh, ja det blev skritt på en stenhård, isig grusväg i 30 minuter. Dumt av mig kanske, men gick in en stund i ridhuset ändå. Han jobbade riktigt bra till en början. Jag har länge koncentrerat mig på att bara få honom att gå fram men båda tränarna jag ridit för har sagt att ibland kan han behöva gå långsammare, nästan i undertempo för att hinna tänka med :P Så det gjorde han idag, men han jobbade ändå på bra så det kändes okej. Men sedan efter lite galopp tappade han sugen så efter några bra övergångar klappade jag om honom och skrittade tillbaka till stallet.
Positivt med ridpasset var då att det gick "långsamt" men han hade ihop hela kroppen, jag kunde slappna av i benen och jag kände vilken nytta träningen på galoppfattningar har gett. Nu vet han verkligen vad som gäller!

Äntligen!

Äntligen ville headern och stilmallen sammarbeta med mig! Vad tycks? Inte illa för endast paint och picnik va?
Det är ju inte helt jämt överallt men det fixar jag någon annan gång om det inte är något av er läsare som stör sig otroligt mycket, då får man gärna hjälpa mig, det är bara att säga till ;)
Klicka på F5 om den nya designen inte syns!

Dagens planer

Sitter och äter  frukost - samma som alltid - havregrynsgröt med russin. Mums!
Idag hade jag tänkt städa i stallet här hemma och tvätta endel. Jag har som motto att "hästar luktar inte, de doftar" men där vi har stallkläderna stinker det verkligen stall(kände jag för någon dag sedan när inte näsan var helt förstoppad)..
Sedan ska jag såklart ta och ta hand om pållen med, är sugen på att släppa honom i ridhuset så han bara får springa av sig på fast mark, det tror jag han skulle uppskatta. Annars blir det ett försök till uteritt.
Senare fram mot kvällen ska jag och päronen nog upp till Lida och hälsa på trevligt folk och Musseälsklingen.
Jag och min frukost! Nej jag är inte arg, bara trött ;)

Just det ja, bra kommenterat igår! :D (Y)

Bompa 21 Januari

Gick en promenad med kusen idag tillsammans med mamma och Tosca(vovven). Först tyckte han att vi var knasiga men tyckte efter ett tag att det var riktigt mysigt ^^

Fredagkväll

Sitter framför TV:n med päronen som ser på "På Spåret"... Pensionärsvarning! Pinsamt! I don't care... ;)
Jaja ska passa på att uppdatera lite då och fortsätta fila på den nya designen :)

Reklam - nej tack!

Jag vill inte vara den tråkiga människan som ska ha en massa regler om vad man får skriva och hota med att "du är inte anonym". Jag förstår att vissa större bloggar har det, men hallå jag har knappt 30 besökare per dag! Men jag blir så jäkla sur när ser att man fått kommentar så är det någon J*vla massproducerad reklam från någon som bara vill ha en massa besökare.
Endel reklam är kul, när man hittar någon ny, bra blogg t.ex. men det är sällsynt...

Vote

Ny design på gång! Vad tycker DU jag ska ha för färgtema?





Get a free poll
Edit: tog bort "vitt med färgklickar"... vill inte härma syster, och ja har ingen lust att ha det helt enkelt ;P

Bompa 20 Januari

Självständig ridning idag på specialidrotten. Vi skulle egentligen haft markarbete så det låg framme tre travbommar och ett sockerbitshinder. Jag har varit sugen på att hoppa med Bompa i flera dagar så efter det att jag värmt upp och kommit på travbommarna några gånger (helt perfekt! Han hade koll på benen och jobbade på!) så bestämde jag mig för att komma på hindret. Jag lade ner det på ena sidan så det blev ca 20 cm på det lägsta och typ 50 cm på det högsta. Första gången vi kom på vägrade han men efter det att han kommit på i trav några gånger gick det super! Avståndet blev riktigt bra för det mesta sen blev själva språnget oftast lite konstigt men det spelar ingen roll.
Jag är så jäkla stolt över honom!




Min häst kan hoppa typ 50 cm utan problem - försök slå det va? ;D

Bompa 19 Januari

På kvällen var det dags för markarbetsträning igen. Vi gjorde samma övning som jag hade gjort tidigare när jag red Maestro.
Bompa var astaggad i början, har nog aldrig varit med om att han varit sådan förut! Jag struntade fullständigt i formen utan försökte bara hålla honom positiv och behålla påskjutet bakifrån. I galoppen var det inte 100% kontrollerat men jag kunde bara stå upp och skratta åt honom. Så jäkla härligt!
Det hade varit perfekt med lite bom- och hoppövningar idag, men tyvärr var det ju inte det. Ett tag på mitten av ridpasset kände jag att han blev lite uttråkad och jag fick väcka honom med övergångar. Fick lite hjälp av Marina att få upp honom i en lite högre form, vilket han tyckte var asjobbigt men det är ju nödvändigt. Om jag aldrig sätter någon press på honom kommer han ju inte bli starkare :)
I galopparbetet så gjorde jag snabba avsaktningar mellan galoppombytena. Han jobbade inte och var något obalanserad men vilken framgång från i höstas - han kunde ju faktiskt göra kvicka galoppfattningar och hålla galoppen i ca 10-metersvolter (Y)
Är väldigt nöjd med passet överlag.
Dagens bana. Rekomenderas!

Maestro 19 Januari

Kom till ridskolan och tänkte se på när den andra gymnasiegruppen red men då frågade Jenny om jag ville rida Maestro. OM jag ville!
Så lånade en hjälm från ridskolan och red med mina gummistövlar, haha tur att det inte hänger på utrustningen ;)
Under uppvärmningen såg jag till att han gick framåt och fick ett jämt stöd på bettet. De gånger han jobbade lät jag honom gå i en ganska så öppen form.
Övningen idag var mycket lösgörande, volter och bågar åt båda håll och skänkelvikningar. Sedan tog vi det även i galopp och jag fick träna på galoppombyten. Jättekul! Jag har nog aldrig riktigt gjort ett riktigt galoppombyte och Maestro är en sån klippa så även om jag mest bara chansade så blev det några lyckade byten. Men från höger till vänster tyckte han att det var jobbigt och bjöd på en hel del bakutsprång :P
När vi travade av satte jag lite mer tryck i traven och Jenny sade att det såg bra ut (Y)


Det var väldigt kul att jag fick vara med på lektionen. Jag kunde slappna av och hålla om med benen och hade överhuvudtaget en bra ridkänsla.
otroligt charmig bild på Meastro-mannen ♥
Maestro är en av de hästarna på ridskolan som är mig närmast. Jag har ridit honom en hel del genom skolan. Man lär sig verkligen att rida, man får inget gratis, men när man gör rätt så bjuder han till.

10. Vad jag tycker om dressyr som gren

Hmm, utkastet sparades inte så får försöka skriva om då...
Privatryttarna på klubben är till 99% hoppryttare (känns det som iaf). Nu har det blivit lite bättre fördelning men när jag fick egen ponny var det rena rama hoppponnyligan, där jag och Pikachu absolut inte passade in. Ingen av oss hade känsla för hoppning och jag hade fullt sjå med att få honom att gå dit jag ville... Därför blev beslutet ganska så naturligt att träna för dressyrtränare, då på annan ort.
Jag har alltid varit väldigt prestationsjagande inom ridningen. Jag vill lära mig så mycket och vill så mycket. Kommer ihåg när jag var mindre - jag kunde bli sur om någon red bättre än mig xD Nu har jag mognat lite och jämför bara med mig själv.
Jag älskar dressyren! Jag kan ta orättvisa bedömningar och svåra situationer, för jag jobbar bara med den känsla jag vill få fram.
Det jag tycker är tråkigt med dressyren är den imagen som den har och många gånger stämmer. Det är ofta för stelt på tävlingsplatsen. För några år sedan hade klubben DM i dressyr och när det var prisutdelning för en klass kommer en pappa och säger att de inte får ha ärevarv för hans dotter värmer upp på ridbanan(som är minst 40 m bort)?! Hallå, det är om man rider dressyr om något som man ska kunna ha kontroll på sin häst!
Personligen skulle jag vilja ha mer musik, störiga hundar och skrikande barn medans jag rider, det får mig att skärpa till mig. Framför allt vill jag ha applåder när jag ridit klart - tack och lov börjar det bli bättre med det ;)
Endel tycker att dressyren är tråkig med sina klassiska färger men det är det som jag tycker är en del av tjusningen med denna gren att man verkligen klär upp sig.
Får ingen bra truktur på detta inlägget, but U got it? ;)
haha detta är första bilden som kommer upp när man söker på "dressyr" på Google!

Vad har du för inriktning?

Vad har du för inriktning?









Free survey

Knasigt

Bara jag som tycker att det är lite konstigt att jag valigtvis har 20-30 besökare per dag men bara 5 av dessa följer via bloglovin? Så tipsar er igen; det är gratis och smidigt!

bloglovin

Bompa 18 Januari

Bompa fick vila idag men blev lite extra ompysslad. Hade dock behövt gå över manen och svansen med pälsglanset men hittar det inte? Kan syster tagit med sig det till Skåne... ?

Not my day

Blä, mår inte alls bra idag så är hemma från skolan.. :/ har vilat men det började klia i fingrarna och började göra en ny design som jag haft i huvudet ett tag, men det var svårare än jag trodde x)
Någon som har tid över och vill hjälpa mig? Fick flera jättefina headers av Ponnytvillingarna men jag vill gärna ha så att headern och textrutorna på något sätt flyter ihop :] hör gärna av dig om du känner dig kreativ ;)

Shopping

Var i Jönköping igår. Pappa saknar nog storayster rätt mycket och fick därför lust att skämma bort mig - visst är det bra att vara minst ;)
Fick i alla fall en stallmössa som jag har velat köpa länge och sedan en väska. Själv köpte jag jeans och en gymboll.
Equilinemössa 279:- på Charlies Häst & Hund
När jag var där passade jag också på att prova ridstövlar.. *dreggeldreggel*
Inte riktigt dessa, men vanliga jeans från H&M 299:-
Denna har jag länge gått och suckat efter och när jag väl bestämmer mig så får man den av pappsen! Bara att tacka, bocka och ta emot ;) 399:- på Stadium
Meningen är att jag först ska ha den och träna styrka och balans. Så småningom, när det är barmark och pållarna har kommit hem så ska jag se om de vill ha den :) Köptes på Stadium för 199:-

Bompa 17 Januari

Red barbacka i ridhuset. Bytte till det raka bettet med fasta ringar som han hade när han kom till mig och han gick riktigt bra.
Samma arbete som sist vi var där, snabba övergångar och effektivt, gymnastiserande arbete. Gjorde lite skänkelvikningar och det blir liiiite bättre för varje gång! I början av galopparbetet (skritt-galopp-skritt) ville han inte alls för att sedan verkligen sätta sig på rumpan och göra rätt. Men han blev trött rätt fort så höll inte på så länge.
Sedan kom det fyra människor och en gigantisk häst(hingst tror jag), självklart spände Bompa upp sig och fick lite extra power vilket jag självfallet utnyttjade ;)
Passen ska inte vara så långa, men att gå till och från ridhuset tar nästan 15 minuter åt varje håll så från det att jag lämnade stallet tills jag kom tillbaka var ca en timme.
På sina ställen nu är det barmark och Bompa gick och drog mulen mot leran och njöt ^^
Barbacka i somras

Bompa 16 Januari

Isgata överallt! Tanken var att vi skulle rida ut med Sandra och Lillen på travbanan men det var otänkbart så vi red upp i skogen istället där det inte var plogat.
Hade hackamoret idag, tyckte det skulle vara skönt för honom att vara fri i munnen och vi skrittade ändå bara mest på långa tyglar.
Ingen av hästarna lade direkt märke till varandra även om de bara setts någon gång i ridhuset förut men båda blev modigare och i alla fall Bompa fick igång skritten ordentligt (Y) Vi mötte också på några rådjur och Bompa gjorde sin vanliga procedur när han blir överraskad; hoppa till - freeze - andas ut - bry sig inte det minsta... Skönt att inte ha en häst med nerverna utanpå ;)
Som sagt var det isgata överallt men Bompa halkade inte en enda gång. När vi skulle skiljas åt och vi skulle ner till stallet, satt jag av och lät Bompa gå medans jag höll i så drog han mig. Han verkade faktiskt tycka att det var kul :P
min snygga pållehest

Någon bettkunnig eller som bara har en åsikt?

När Bompa kom till mig hade han ett rakt bett med fasta ringar men allt eftersom hans kondition blev starkare bytte jag till två och tredelat. Igår letade jag upp det raka bettet igen och hittade även ett annat (som varken jag eller syster riktigt vet vart det kommer ifrån); ett tvådelat bett med fasta ringar OCH som var skruvat. Vad har skruvningen för effekt? Ska det vara svårare för hästen att bita sig tag eller liknanade? Någon som vet eller har en teori så är jag jättetacksam om du delar med dig med den!


google hade ingen exakt bild, men alltså ett sådant fast bettdelen var lätt skruvad

Bompa 15 Januari

Bompa fick en välförtjänt vila idag :)

Bompa 14 Januari

Det stod fel busstidtabellen och jag orkade inte vänta i 45 minuter på bussen så jag gick helt enkelt ut till stallet. Tur att det är en liten stad ;)

Red barbacka i ridhuset. Stallet var fullt av ridskoleungar och över ett dussin hängde på läktaren och tittade på när flera privatryttare tränade sina hästar... Kommer ihåg när man själv stod där, trodde då aldrig att det skulle vara jag som andra sedan skulle vara avundsjuk på..
men oavsett om man är 10 år och går på ridskola eller ej, vem som helst hade velat ha min häst idag :D Gosh så fin han var! Travade igång och gjorde några snabba övergångar från halt för att sedan koncentrera mig på galoppfattningar från skritt - satt som en smäck! I travarbetet mot slutet var han väldigt elastisk och lyhörd, jag kunde samla och öka, ordentliga halvhalter och 8-10 metersvolter. Så jäkla underbart! Vi tyckte passet var döjobbigt igår men vilken nytta det gjorde :D
Haha, svävar på små rosa moln just nu :D
massa klappar, pussar och beröm fick han idag kan jag lova!

I'm in!

Cheval Ridsport

Before & After

Vilken tycker du är bäst, originalet eller den som jag ändrat bl.a. kontrast och färger i Picnik?

Bompa 13 Januari

Red Bompa på specialidrotten. Vi var bara tre stycken vilket var jättebra så alla fick bra med hjälp. Till största delen jobbade vi på en volt, bara på att få dem gymnastiserade och lydiga. Bompa och jag är i en mellanperiod just nu där jag bara spänner mig och han har noll fokus. Men jag har bestämt mig för att inte bli stressad utan bara jobba förbi det här, så med tanke på våran situation är jag riktigt nöjd med passet. Fick ett jättebra tips av Jenny(ridläraren) att när jag ställer ska jag också peta med spöet på bogen så att han inte lägger all vikt på inner framben och faller in. Vi gjorde också många snabba galoppfattningar från skritt och fick till riktigt bra i båda varven efter ett tag!
Med noll fokus hos Bompa så menar jag det verkligen! När jag skulle trava av fick jag vara med och peta med spöet på bakbenen ungefär var tredje steg för annars blev han jäääättelång. Samtidigt är det inte riktigt det att han inte vill/orkar utan mest bara att han glömmer av bakdelen liksom. Han är så söt ^^
Skulle gissa att ni väntar på intressantare inlägg? ;)

Bompa 12 Januari

Red ut med samma tjej och hennes häst igen. Båda hästarna var rätt fjantiga - två stycken coola valacker tror att något är läskigt och övertygar varandra att det är livfarligt att gå framåt men när de två små "flugorna" på deras ryggar tappar tålamodet så "var det nog inte så farligt ändå" ;) ändå jäkligt skönt att trots att vi kom varandra väldigt nära ibland, nästan backade på varandra, så hade hästarna inte en tanke på att sparka eller liknande, de verkade inte ens bry sig x)
Red ut, samma runda igen. Han travade på friskt och bra men galoppen blev på något sätt både seg/tung och samtidigt stark i munnen :P Jaja, kul hade vi i alla fall!
Kan man göra annat än älska denna hästen?

Hoppetiskutt

Tänk om eller när det är jag och Bompa :D


Bompa 11 Januari

Kom till stallet och blev tillfrågad om jag ville följa med ut och rida. Självklart! Speciellt Bompa uppskattade att ha en kompis med sig. Så han agerande lugnande för andra hästen i den mörka monsterskogen och Bompa blev trygg av den andra hästen som var van vid "mycket" människor och trafik...
Red travbanan som bestod av isgata hela vägen. Hästarna var broddade runt om så det gick bra men Bompa spände sig ganska mycket. Men om jag kortade upp tyglarna och fick honom att jobba och sedan längde ut tyglarna kände jag hur han sträckte ut ryggen (Y)
Imorgon blir det uteritt igen för att sedan på torsdag är det dressyr på morgonen med SpecialIdrotten. Funderar på att rida barbacka då så jag kommer åt honom ordentligt ;)
Det är så tomt hemma nu... Men ändå väldigt lägligt att det är som det är just nu för jag tror knappt det skulle gått att rida hemma nu - det är bara att ta fart och glida ner för backarna ;)
Vill ni läsa om systers praktik i Skåne, gå in på ryttarliv.webblogg.se :)

Bompa 10 Januari

Åkte till stallet direkt efter skolan. Bytte om och åt en apelsin innan jag började mocka, fixa hö och allt det där. Sedan tog jag Bompa och borstade ordentligt, höll in koll på klockan men åtminstone 40 minuter. Han tyckte det var skönt men längtade mest in till sitt hö i boxen ;)
Imorgon slutar jag sent så antingen blir det att slänga sig ut och rida i det sista solljuset eller vänta till pausen i ridhuset mellan 18.45-19.45. Egentligen borde det passa bra att rida ut men underlaget är ju helt kass och det finns typ inga ridvägar...

Nummer 15

Kommer snart till nummer 15 på min lista, ge förslag på vad jag kan skriva om!
Om ni vill se listan klicka här.

Bjåle

Nu kommer bilder och film ifrån ritten. Säger det en gång till, jag har bara ridit honom en gång förut, och om man liknar Bompa med en korv så är Bjåle en köttbulle så det var ganska stor omställning. Sedan är det bästa med honom att man inte kan fuska. Ett tag när jag red fram kändes det riktigt bra (och alla galoppfattningar blev mer eller mindre "perfekta") men sedan får jag ju lite hjärnsläpp på banan och börjar med mina "ponnyfasoner".
Jaja, även om chansen är liten så hoppas jag kunna få rida och kanske tävla honom mer under året :)
snöade lite... ;)

Jag tar gärna emot konstruktiv kritik! Alltså skriv inte bara det som kan förbättras utan också hur jag kan göra det :)

09. Bästa ridminnet

Först tänkte jag ta när jag vann KM 2008 med Pikachu men kom på att jag var nog så nervös så jag kommer egentligen inte ihåg så mycket ;)
Men jag kommer ihåg våran sista dressyträning innan olyckan. Tror det är enda gången jag har känt att jag är den ryttare som kan rida den häst jag sitter på allra bäst. Har du känt så någon gång?
Det var inte så märkvärdigt egentligen men mot slutet fick vi prova endel saker ur LA, bland annat förvänd galopp. Jag kommer fortfarande ihåg hur det kändes. Pikachu tyckte det var döjobbigt men vi klarade det. Gud vad glad jag var efter den träningen...


Men om jag ska sluta vara så deprimerande och istället tänka på världens bästa Bompa så blir det svårt att välja det bästa minnet ihop. Provridningen var något alldeles extra, hela familjen var så trött på allt som hade med leta häst att göra, vi åker dit och när vi åker därifrån vet jag att han ska jag ha. Helt underbar känsla, för jag är en väldigt velig person i vanliga fall. Nästan alla hästar jag haft har jag någon gång tänkt att det vore skönt/kul med någon annan häst, men ALDRIG med Bompa...
Ett annat härligt minne med Bompa var i somras när jag gick upp tidigt, lade på dressyrsadeln, längde lädren, på med sporrar och dressyrspö och jag hade ett av de bästa ridpassen i mitt liv. Han var ännu inte särskilt vältränad men allt bara satt som en smäck. Han kändes stark i gången, lätt i munnen och lyhörd och jag kunde dessutom känna att jag red bra - avslappnad i hela kroppen men med bra koordination och hållning. Längtar efter den känslan ^^

Bompa 9 Januari

Red i ridhuset och fick hjälp av Anna.
Tog fram tre bommar och lade var och en av dem vid B, E och C. Tänkte att under tiden vi har tillgång till ridhuset så ska vi jobba mycket med bommar och lägga till en per vecka så sedan kanske han kan komma över 8 bommar, med kontroll.
Han kändes bra när vi skrittade fram men sedan blev han urseg. Eller han gick på hyfsat men var sju meter lång och otroligt obstinat. Vi red i närmare en timme men kände aldrig att jag fick någon riktig kontakt med honom.
Imorgon får han vila eller så rider vi ut en lätt sväng, men ska i alla fall hinna mysa ordentligt med honom! Imorgon börjar skolan med, hjälp säger jag bara x)

God morgon

Nu har syster och föräldrarna åkt iväg mot Skåne där syster ska jobba i minst ett halvår. Igår körde vi Musseälskling till några bekanta så nu är det tomt i stallet - känns jättekonstigt :S
Snart kommer min snälle morbror och kör mig till stallet. Tänkte gå upp till ridhuset idag och ta fram några bommar och se vad Bompa tycker om det. Kanske blir några bilder på stallet med?
Jag har mått riktigt bra under lovet men de senaste dagarna har jag blivit lite sämre, tror det är någon underliggande stress för skolan som börjar imorgon. Dessutom har jag åkt på en förkylning... Ironi är min trogne följeslagare.
Nu ska jag byta om så blir det förhoppningsvis några inlägg i eftermiddag.
(Syster tog med sig lilla kameran till skåne så jag kommer inte kunna filma ngt om jag inte får ryck och köper en filmkamera)

08. Min ridstil

När jag skrev listan så hade jag värsta ideén för denna punkten - behöver jag ens säga att jag glömt av vad jag hade tänkt skriva? Men tänkte i alla fall att jag kan ta upp mina starka sidor och svagheter som ryttare.


Jag har alltid utav någon anledning tyckt om de bredare, tyngre hästarna, typiska läromästare. Tror det har något med att när jag var liten så kände jag typ medkänsla med de äldre ridskolehästarna när nya kom som alla andra ville rida ;)
Jag lyckas oftast få de lugnare hästarna vilket är rätt meningslöst för jag har en förmåga att lugna ner eller tråka ut hästar (välj själv). Det roliga är att syster är tvärtom, hon kan tagga igång vilken häst som helst...
Till det bidrar också att jag älskar att ha kontroll, vilket gör det ganska passande att jag inriktar mig på dressyr :P
Jag vill så himla mycket när jag rider, aldrig gör jag det halvdant. Men det leder lätt till att jag bara spänner mig mer och mer och blir frustrerad och då behöver jag någon som säger till mig att ta några djupa andetag och börja från början. Denna någon bör inte vara min syster då det är alldeles för lockande att drämma till henne med ett ridspö i de lägena (a)
Mina främsta svagheter är mina ben då jag spänner låren/knäna och kan inte hålla om med underskänkeln. Sedan är det såklart hjärnan med som hittar på en massa krav som jag inte klarar av...
Mina starka sidor är att jag alltid försöker göra mitt bästa och vill verkligen lära mig att rida rätt, utan en massa genvägar. Under den senaste tiden har jag även fått bättre känsla som jag kan förlita på istället för att bli så mekanisk.
Hela min ridning har förbättrats avsevärt under höstterminen tack vare specialidrotten. Jag har även blivit modigare med nya hästar och fått bättre känsla för hoppningen under sedan hösten 2009 då jag åkte på många provridningar.
Pikachu och Putte

Smullfockat

Ja avd tror du att det ska vara för ord? När vi satt hos mormor och åt lunch och pratade om något skulle jag säga "fullsmockat" - blev sådär va? ;)
När jag skulle hämta in Bompa kom han travandes mot mig, smälte som smör ^^ När jag borstade och gjorde iordning var han hur duktig som helst. Han är nog ganska så osäker just nu så han tyr sig verkligen till mig :)
Skulle rida ut på en slinga som används av travstallet bredvid. Precis där ligger även slalombacken, Bompa stannade måånga gånger och funderade på vad fasen de höll på med ;) sedan blev han helt galen, sprang på som en dåre och jag fick inte stopp men han var så himla glad att det bara var kul. Än en gång märks det hur mycket säkrare jag blivit på lite mer än ett år.
Haha dåligt inlägg det här, sov bara 4 timmar inatt så snart blir det sängen och imorgon ska träna på ridbanan och förhoppningsvis bättre inlägg :)

Kanske senare

Kom hem från trevligheter kl 2 och gick upp kl 6 för att morgonfodra Ita och Musse hemma och sedan Bompa och de andra hästarna i nya stallet. Bompa verkar trivas jättebra men saknar nog sina kompisar, vilket även Ita här hemma gör.. Stackarn.. men hon blir nog glad sedan på söndag när hon får en massa nya likasinnade(långbenta hoppgalningar) kompisar :)
Har haft körlektion, gick riktigt bra, men gud vad segt det är! Vill ha körkort nu!
Ska köra ner en höbal till Bompa och sedan är det lunch hos mormor sedan tillbaka till stallet och mocka och rida. Haha jag är verkligen inte van vid detta, brukar ha hästen ca 100 meter från mig och göra vad jag vill när jag vill. Nu måste jag börja planera också :P
Så, ja, räkna inte med uppdaterinar förrens senare ikväll!

Smakprov

Ska iväg och ha det trevligt så hinner inte sitta och analysera hela ritten ;) Men här får ni i alla fall ett smakprov:

Nöjd

Tävlingen gick bra! Jag börjar bli riktigt förtjust i Bjåle - han har inte den mest optimala kroppsbyggnaden men är pigg och vaken och gör alltid sitt bästa. Det bästa är att man inte kan fuska utan det gäller att driva till bettet och slappna av för att han ska jobba.
Mer om hur det gick på själva tävlingen, bilder och ev. film kommer i ett annat inlägg.


Idag är tanken att Bompa ska till det andra stallet. Från början hade jag tänkt rida dit men det har snöat oavbrutet sedan inatt så känner mig inte jättesugen på det direkt...
Nu ska jag äta och sedan fortsätta packa Bompas saker :)

Nervös

Om ca 3 timmar rider jag upp på medellinjen och hälsar på domaren.. har lite blandade känslor vet inte vilket uttryck smileyn ska ha, haha!
Det är bara en liten träningstävling, Smällkaramelldressyr, så en del av startavgiften är godis som sedan lottas ut :) När jag anmälde mig så visste jag inte om jag hade kunnat hålla igång Bompa eller hur vädret skulle vara så därför bad jag om att få låna en ridskolehäst, gärna fjordingen Bjåle. Jag har bara ridit på honom en gång innan så detta ska bli intressant ;) Jag har inte så mycket tävlingsmänniska i mig men vill alltid ha ett bra resultat och göra mitt bästa!
Visst är han snygg?!

Så jäkla tacksam!

Jag hatar att vara inne på HästNet, det förknippar jag bara med ledsamheter och skit. Men på något sätt hamnade jag där nu och jag hade samma sortering på annonserna som när jag letade häst för ett år sedan. Det var så skönt att se att det knappt fanns en enda tänkbar häst - antingen var de för dyra, för unga, för gamla, för stora, för ädla ja jag kan hålla på flera rader. Det var så skönt att se det och får mig att inse ännu mer vilken tur jag hade som hittade Bompa. Jag är också jäkligt stolt över mig själv och väntade på den rätte fastän familjen började knorra för att jag aldrig bestämde mig. Men när man provrider något som liknar mer än mammut än en häst i -20 grader och det klickar, då är det rätt!
Jag är så jäkla tacksam över denna underbara häst!
Då passar jag även på att skriva en av de saker som jag tycker mest om med Bompa; Han skiter fullständigt i hur jag mår. Om jag är glad eller ledsen, är sjuk eller frisk så är han som han är. Han kan vara allt ifrån trött till otroligt översocial men han anpassar sig inte efter mig vilket är så himla skönt! Ibland blir jag sur på honom men det är tillslut alltid han om får mig att må bra <3

Min dag

Idag har min dag varit som den brukar vara på lov - jag har gjort minsta möjliga.
Gick upp, släppte ut hästarna och gjorde hela stallet. Spenderade alldeles för många timmar i soffan framför Grey's Anatomy. Jag har också klippt systers hår, hon blev nöjd som tur var ^^ Nu framåt kvällen har jag piggnat till lite och bakat en chokladtårta ;) Jag har även provat täcket som kom igår och det satt som en smäck! :D
Imorgon ska jag "tävla" och Bompa ska flytta till det andra stallet - spännande!

Bompa 4 Januari

På eftermiddagen var jag och Anna hos mig. Syster skulle iväg i skogen och träna galopp men vi höll oss hemma på ängen för att fota.
Det handlade mest bara om att motionera, låta honom springa av sig. Han var seg i början men när jag skjutsat på honom i frisk trav med långa tyglar så vaknade han till. Efter omständigheterna så är jag riktigt nöjd med galoppen.
Anna fotade men det var så himla mulet och mörkt så kameran pallade inte riktigt med men jag lägger upp de bästa bilderna :)
Sadel - Zaldi
Träns - Globus bl.a.
Lindor - Falsterbomässan
Schabrak - Pessoa (systers)
Hjälm - Charles Owen
Väst - Second Hand
Tröja - köpt genom skolan
Ridbyxor - Roping
Stövlar - Lacrosse

Grejerna har kommit!

Lördags kväll beställde jag täcke med brodyr och lindor och jag fick det idag - STOR FET HISS till hastprodukter.se!
Grejerna var jättefina, täcket verkar ha jättebra kvalité! Jag har inte hunnit prova det än, lite nervös över att det inte ska passa, men vad är oddsen för det liksom?

Anna och Aubergine

På förmiddagen var jag och Anna där hon har sin pålle, Aubergine a.k.a. Abbe. Meningen var att jag skulle fota dem, vilket jag också gjorde men vädret var inte på våran sida. Min varma stalljacka var tvättad så jag fick ha en tunnare jacka + västen, ändå frös jag. Men sedan fick jag sitta upp på Abbemannen och då blev jag minsann varm ;)
Här kommer ett urval av dagens bilder!
Anna gillar blingbling, höhö ;)

Jag vill också ha låååånga dressyrben ju!



Abbe tycker det är jättekul att springa jättefort!

Jaa, det snöade lite...


Ja det var en upplevelse att rida honom. Så jäkla välriden men ändå en äldre herre med endel egna ideér ;) Nu hade han inte heller blivit riden på ett tag men sen när det blir barmark ska jag minsann sno han från Anna någon gång :P Bara tanken av galoppfattningarna kan jag mysa till hela kvällen ^^


Bettlösa alternativ

Jag misstänker att det är dags att kolla upp Bompas tänder. Vid veterinärbesiktningen för snart 10 månader sedan såg det bra ut men det kan ju ändras. Oavsett om det behöver göras något med hans tänder så vill jag rida bettlöst ibland. Det märks att han tycker om det, han blir mycket busigare då ^^

Jag hoppas att ni ska kunna hjälpa mig komma fram till något med era erfarenheter :)
Jag har provat hackamore vilket går bra men det är för skarpt tycker jag. Det är helt underbart när man precis börjar korta upp tyglarna och precis får kontakt - då känns det helt underbart. Han får nästan alltid med sig ryggen och lyssnar på minsta vink. Men problemet är att om han blir lite stark och han tycker att jag tar för hårt i honom så bara han viker ner huvudet och är in princip helt omöjlig att få stopp på...

Jag har funderat på sidepull men som jag förstått det så liksom det "kramar om" huvudet vilket jag tvivlar på att Bompa skulle uppskatta eftersom han hatar att bli trängd och trånga utrymmen. De är ju dessutom rätt dyra så det är inget man lägger ut pengar på bara för att prova liksom.

Man kan ju även rida i repgrimma eller vanlig grimma som jag provat. Det gick bra men någon bra kontakt fick man ju inte direkt och ibland kan det vara bra att ha en "nödbroms".  Säger bara att det var tur att jag red på ridbanan med en hel del snö när han fick upp farten.. ;)
Jag hittade en sida en gång där det stod bra om de olika alternativen, där stod det också att man kan rida med kapson men det borde väl bli ungefär som att rida med grimma fast kanske något bättre kontakt?
Mitt långsiktiga mål är i alla fall att jag ska kunna rida honom utan något huvudlag över huvudtaget ^^
bilderna är från google och hööks

Måndag VS. Tisdag

Jag tror jag vet vilken dag som kommer att vinna ;)
Igår hade jag slappdag; sovmorgon, kolla facebook, plöja ett x antal Grey's Anatomy-avsnitt, äta stoooor bulle, äta lasange... Sedan var vi tvugna att ut och motionera de små pållarna med. Så vi red ut med Musse som handhäst. Jag red barbacka och hade hackamoret på Bompa och till en början höll jag i Musse men när vi ridit ungefär hälften så började "pojkarna" tjafsa så då fick Julia ta över. Och det var nog tur det för när vi svängt upp på våran väg så började Bompa takta och studsa på stället och när jag drev framåt gjorde han luftsprång så det kändes som om jag flög en meter upp i luften - askul för jag har aldrig haft en sån häst förut!
Sedan på kvällen lagade jag och syster mat för pappa fyllde 47 år och jag åt Creme fraiche för första gången! :D


Tror ändå att denna dagen kommer slå gårdagen; fick sovmorgon, chilla lite sedan åka till Anna och hennes häst och fota, sedan åka hit hem och greja i stallet, kanske rida osv, och bara vara allmänt social.
Sedan blir det nog enda lugna dagen för denna veckan för sedan är det full rulle eftersom alla vill träffa oss innan Julia åker iväg så det blir knappt en middag hemma känns det som, sedan ska jag "tävla" och alla hästarna ska flytta på olika håll.

Visst är sådana här inlägg tråkiga? Skriv något vettigt istället! (det kommer ;))

Någon vänlig själ med PS?

Jag tycker bloggens utseende är så tråkigt just nu... det känns så typiskt med mörkblått, det passar i och för sig till årstiden men headern, jaa, den är ju inte den häftigaste på planaten ;) Så om någon skulle vilja fixa en snygg header till moi så vore det supersnällt! Självklart måste man inte ha PS(vilket jag inte har), men det underlättar, eller hur? ;) Om du är en vänlig själ med lite estetisk anda, mejla mig: [email protected]
första egna :P
Tidigare headers, gjorda i Picnik :)

Beställt!

Nu har jag shoppat på hastprodukter.se's rea; fleecetäcke med brodyr + 4-pack med gula elastiska lindor. I'm happy!

07. Min värsta avramling

Jag har inte ramlat av så värst många gånger. Jag kommer ihåg när jag började på Prova på-lektioner - vi i den gruppen var så jäkla kassa! xD Vi skrittade, barbacka, på shettisar, med ledare och då gick det inte mer än ett varv innan någon hade glidit av! Hur lyckas man?! Som tur är blev det bättre med tiden ;)
Min värsta avramling var när jag praoade i åttan på Östragårdens ponnystall. En ponny, Oh my Ramblin Rose, hade blivit tjurigare för var dag när man satt upp, så när jag den dagen precis landat i sadeln drar hon iväg i en rad bock och krumsprång. Tillslut flög jag av och landade på vänster sida. Jag mådde inte direkt bra så min kompis fick ta hästen och jag gick upp till huset. Jag hade fåt ett stort skrapsår på armbågen och kände mig lite yr så ägaren sade åt mig att gå och lägga mig. Hade nog åkt på en mindre huvudskakning för kommer bara ihåg att hela rummet snurrade innan jag däckade i våningsängen :P
Jag hade som sagt landat på vänstersida och därmed slått i/sträckt vänster lår och ... öhm.. skinka xD Hela den delen svullnade upp och blev dubbelt så stort som den högra. Jag fick sova på mage och agera haltande assistent åt min kompis resten av veckan. Jag har kvar ett ärr på armbågen från skrapsåret.


Det visade sig sedan att Rose var tjuvbetäckt och ca två månader senare föddes ett litet föl :)

Håll i hatten!

Nu har jag tid och inspiration så nu kommer massa inlägg i efterhand! Tipsar er igen om att följa mig via bloglovin, så slipper ni bläddra igenom hela bloggen OM jag skulle kanske skrivit något. Med bloglovin kommer de nya inläggen upp automatiskt oavsett när de är datumerade.
ojoj egobild från igår. Slog på stort och hade t.o.m. mascara - det du! ;)


bloglovin
Och fortsätt gärna kommentera så bra som ni gjort de senaste inläggen! :D

Gott Nytt År!

Hoppas ni haft en bra nyårsafton, det har jag men det var molnigt, plusgrader och regnade så ja ni kan ju tänka er vädret nu - tung snö och glashalt.

höhö, otroligt välarbetad bild jag gjorde nu på morgonen..

2011 hoppas jag blir ett bra år, att jag, Bompa och alla jag känner ska få var friska.
Mina mål med Bompa är framförallt att  mina hjärnspöken ska släppa och vi bara ska ha kul ihop (just nu har vi(jag) en rätt bra period).  Sedan ska vi hitta en dressyrtränare vi trivs med, debutera LA och starta några träningstävlingar i hoppning.
Vi kommer få en bra start med våra mål då Januari-Februari har vi boxplats i ett privatstall väldigt nära ridhuset.  Syster åker iväg till Skåne för praktik om ungefär en vecka, så vi flyttar i samma veva och Musse får gå på semester med några andra hästar. Det kommer att bli en bra erfarenhet för oss båda då vi båda två bara tidigare haft egna, små stall.

Hur ser dina planer ut för 2011?

RSS 2.0