31.05.11

Har sedan i vintras varit på jakt efter en hoppsadel och har haft ett tiotal hemma men ingen passat... Nu tog vi tag i det ordentligt, åkte ner till ridskolan där vi fick prova alla möjliga sadlar. Tillslut kom vi fram till att en Globus Loke, vidd 34, 16.5"/17" är det jag ska ha! Vilken lättnad att äntligen ha det klart för sig! Det bästa är också att sadelmakaren här i närheten kan köpa in dem och hjälper även till med första omstoppningen gratis. Låter för bra för att vara sant ^^
Jag fick prova att rida i ridskolans Globus Loke. Visserligen var det är 36 men med fårskinnspadd så kändes det super. Jag skulle mest bara känna på hur sadeln kändes och se om den gled något. Jag fick ett utav mina välkända hjärnsläpp och red inte ordentligt. Men Bompa var jätteduktig, tänkte framåt och var med på noterna.
så det är en sånhär jag ska ha

30.05.11

Var ute och busade i skogen i en halvtimme. Det är en riktig gammal trollskog där jag hade en liiiten terrängbana när jag var liten och hade B-ponny ^^ Nu är den förstörd men jag och Musse hittade annat kul. Jag lät honom till hälften av tiden gå helt lös, han följde mig som en skugga. Gick slalom mellan träden, sprang runt och hoppade över ministockar. Vi båda hade superkul!
Åååh vad kul han var idag! Pigg, glad och busig! Egentligen rätt olydig också men jag tvingade mig själv att släppa alla kontrollbehov och just go with it ;) Skrittade mest, jobbade med ställning och skänkelvikningar. Märkte det först på Elisabethclinicen att han det senaste blivit svårare att ställa åt vänster. Men det kräver bara lite extra jobb och bättre ridning av mig  för att få det att släppa så jag tänker inte få panik över det :)
Tog busgalopper också! På ett ställe brukar det alltid stå farliga monster (islandshästar) så där gjorde han slide-stop, men när de inte var där blev han jätteförvirrad. När de sedan fanns 20 meter längre bort i en hage på andra sidan blev han jätteglad. Haha knashäst!

29.05.11

Tunarpscupen, andra och sista deltävlingen.
Tunarpscupen är en tävling mellan UBRK och Tunarp, framförallt för ridskoleryttare, som ska få komma ut och tävla. Man är 4 storhäst respektive ponnyryttare från varje klubb. Man lånar häst från ridskolan man är på och tävlar hästar för sig och ponnyer för sig. Skrev aldrig om första omgången som var för någon månad sedan. Då var vi på Tunarp, jag hade halvblodet Miranda. Något stoig och stel men jättesnäll. Den omgången kom jag tvåa med ca 78%! Haha, domaren låg väldigt högt, men det spelar ingen roll eftersom det var samma för alla. Och det är ju alltid kul med nior ;)


Denna gången hade jag Lillen som jag hoppade i onsdags. Han var väldigt mycket mjukare i både munnen och kroppen idag. Koncentrerade mig på att få honom framåt och att vara mjuk och stadig i handen.

Lillen är ju framförallt hopphäst och tyckte att dressyrstaketet var mesiga hinder. Han brydde sig inte om dem det minsta, så lite att han nästan trampade på det... Jaja, programmet gick bra, fegade i ökningarna eftersom jag inte visste hans gräns och jag hade svårt att sitta kvar, hehe. Men vi fick 65% och en gul-blå rosett! Desutom gick det riktigt bra för övriga laget och vi vann cupen för storhäst!


Maria och Risja

Carolina och Zakira

Anna och Ixi

Lillen (med den andra ryttaren, fanns ingen som kunde fota när jag red)

We are the champions!

Älskad och saknad


Svar

Fick en fråga från Carolina på inlägget 22.05.11
Han har lätt för galopp men den har inte så stort register. Han har inte så stark galopp och jag märker väldigt tydligt om jag inte underhåller den.

27.05.11

Efter att ha varit inne i stan och kollat på studenter och hälsat på världens bästa Anna fick jag ett enormt chips-infall så jag sprang in på första bästa affär och tog en påse Sourcream and onion... Det är ju mjölkprodukter i kryddorna, lite grann går bra, men när jag tryckte i mig 2/3 påse blev inte magen glad x) Jaja, jag kom ut till stallet i alla fall.
När jag skulle ställa honom i gången ville han klia sig på bakbenet men han tappade fästet och gjorde en liten "dans" i stallgången. Sedan luktade det fyrverkerier i hela stallet haha!
Jaja, på med dressyrsadeln och tränset med tredelat bett och remontnosgrimma - en kombination vi inte brukar ha särskilt ofta, Bompa tycker bättre om tvådelade bett :)
Jaja, gick till ridbanan direkt, lade fram en bom på medellinjen och gick sedan något varv med honom innan jag satt upp. Jag skrittade inte särskilt länge förrens jag kortade upp tyglarna. Jag ville bara få honom avspänd och jag tänkte på det som Elisabeth tipsade mig om i söndags. Sitta på båda sittbenen, låga lugna händer...
Jag kände att Bompa var lite blockerad som han kan vara ibland men när vi galopperat (hoppade över traven helt) så blev det bättre. Jobbade på en volt, över bommen, och det tyckte han var superkul. Jag var noga med att rama in och rida dit jag ville.
Sedan i traven gjorde jag som på clinicen - när han inte lossnade i vänstersidan tog vi några varv på en volt i ett hörn tills det släppte. Bytte varv och höll på och det kändes superbra!
Världens goaste lilla ponny! Tog honom till ridbanan och kollade först bara så att han följde mig (med grimskaft). Sedan släppte jag honom och kunde löslongera utan några som helst problem :D Han var lite trög i starten men när jag kallat in honom och gjort en klara-färdiga-gå-rusning så vaknade han till minsann! Det är så kul för han släpper verkligen loss på ridbanan men han är fortfarande såå lyhörd och har stenkoll på mina signaler mellan alla galna karatekickar ;)
Stackarn fäller knappt någonting längre fast han bara är halvvägs :( Men idag kunde jag dra loss all vinterpäls vid armhålorna på honom  så nu ser det ut som om han har världens sadelgjordsskav :P

Sedan när jag kom in tryckte jag i mig resten av chipspåsen, med lite hjälp av pappa och Tosca ;)

25.05.11

Terränghoppning med "Lillen" (egentligen heter han typ Captain Little Zoo Cool, efter Robin Z), en utav ridlärarnas hästar som får rycka in som ridskolehäst när det tryter :) Jag har aldrig ridit honom innan men jag har sett honom bli riden flera gånger. Han är väldigt snäll och är riktigt duktig men för att han ska komma dit behövs det en hel del övertalning ;)
Vi började värma upp hästarna med att galoppera fram i friskt tempo på gräsbanan och sedan gick vi ut i terrängen. Vi hoppade framförallt stockar men även däck, diken och bank. Både jag och Lillen (och alla andra) tyckte att det var superkul! Jag hade ingen vidare koll men det var mest bara att stå upp, gasa och styra så skötte Lillen resten. Att sakta av efter hindren sedan var en helt annat femma ;)

Jag ska ha Lillen på Tunarpscupen på söndag. Jag ska tänka på att vara mjuk i handen, göra mycket övergångar och jobba mycket med galoppen så att han blir lösgjord :)
Bild från Linnea

22.05.11


Clinic för Elisabeth Lundholm.
Elisabeth är ju helt jäkla grym! I början var Bompa astråkig, spände halsen och bara lullade runt men Elisabeth fick mig att koncentrera mig på det vikigaste. Så jag fick sänka händerna och bara se till att han tänke framåt. Sedan red vi på medellinjen så vi skulle kontrollera att man satt på båda sittbenen. Så småningom gick vi in på en volt och började ställa lite mera krav men istället för att Elisabeth sa hur hästarna skulle gå så pratade hon om hur man inverkade - mycket bättre! Hon visade oss vart i ryggen man skulle spänna, och med det + att hålla om fick man en sådan otrolig reaktion från alla hästarna!
Bompa var väldigt stel, framförallt i vänstervarvet. Men efter några varv på en tiometersvolt i hörnet så släppte det. Helt plötsligt började han verkligen att trava. Helt underbar känsla! Elisabeth fick mig verkligen att slappna av.
I galoppen utmanade jag ödet och försökte få honom att samla sig utan att jag skulle behöva slita som ett djur utan istället vara avslappnad och när jag kände att han var påväg att bryta av var jag snabbt på med skänklarna. Supernöjd! Provade endel mellangalopp också vilket gick riktigt bra för nu orkade han ju hålla ihop sig och blev inte femhundra meter lång...
Det bästa med allt var att Elisabeth tog tid till mig och inte nöjde sig när han gick hyfsat.


21.05.11

Hade ingen aning om vad jag skulle göra idag, ångrade mig säkert tio gånger medans jag gjorde iordning honom x) Tillslut blev det dressyrsadeln och hackamoret och så red vi ut. Jag tog ingen skit utan krävde att han skulle gå rakt fram direkt och inte vingla och hålla på som han brukar göra i början.
Skrittade fram länge, kortade sedan upp tyglarna och tog galopp direkt. Bompa blev väldigt förvånad, för att i nästa sekund bli skitglad. Vi red förbi en gammal skogsväg som det var jättelänge sedan jag red på så red upp där. Det låg en liiiiiten björk över vägen som vi skuttade över och det var jättekul! Bompa blev riktigt taggad och då blir han så mycket roligare att rida.
Tömkörde i ca 10 minuter på skogsväg. Han var lite fjantig på ett ställe och jag har typ ingen koll när jag tömkör så istället för att bråka ledde jag honom en bit. Kom fram till att det bästa var att låta honom trava för då blev han mer fokuserad. Han tyckte det var superkul, som alltid, han är så lätt att jobba med <3 Fler hästar borde vara som honom!

18.05.11

Haha fick för mig att jag skulle ut och rida Bompa - med Musse som handhäst xD Det var lite kalabalik innan jag suttit upp och fått ordning på det långa grimskaftet som jag hade Musse i. Men tillslut var vi iväg iaf.
Pojkarna tyckte det var skitkul  att komma ut tillsammans men det var lite jobbigt i korsningarna, Musse hade ingen aning om vart vi skulle :)
Bompa skrittade mest medans Musse fick trava nästan hela tiden. Vi tog en lite trav som för Musses del innebar galopp. Så det blev ett lugnt pass för Bompa och en genomkörare för Musse - perfekt!

17.05.11

Jag var tröööött och kände mig sjuk (känns som om det är det enda jag skriver här). Vila för båda pojkarna, men när de får gå i "den goda hagen" är de lika glada ändå :)

16.05.11

Fick sig en omgång av kiropraktorn. Överlag var allting mycket bättre! Det enda som var är att han är något överansträngd i knäna bak, men enligt kiropraktorn är ca 90% av ridhästar det. Bara man smörjer med liniment så är det ingen fara. Om det inte går bort kan en veterinär spruta in ett medel som gör att det går bort helt men änså länge är det inte akutellt för Bompa.
Bompa tyckte det var jätteskönt och mysigt att bli grejad med :) Jag tror att han somnade flera gånger på vägen hem för han är alltid helt stilla i transporten men på vägen hem var det lite jobbigt i svängarna ;)
Stackars Musse stod "ensam och bortglömd" i stallet så när vi kom hem fick han sig lite pyssel och en promenad. Han var lite full-i-fan men om man säger till honom och riktar hans koncentration mot något så sköter han sig perfekt. Vi kan till och med gå över ängar, nästan utan att han försöker äta ;)

My reality

Förra veckan började  ordentligt med två träningar och ridning hemma. Men i torsdags eftermiddag blev jag helt utslagen, somnade på soffan och kommer inte ihåg någinting :S Denna jäkla pollenallergi gör att kroppen inte heller orkar hålla emot den förkylning som jag känner är på gång.
Då är det lite skönt att kunna skylla på vädret, det har verkligen ösregnat och pållarna har till och med fått stå inne på nätterna nu i helgen. Bompa såg frusen ut och Musse har det jobbigt med fällningen och är jättetrött.
Men vi är positiva ändå och tar dag för dag. I eftermiddag ska Bompa till kiroprakorn igen och min plånbok kommer att åka på en rejäl smäll... ;)
bevis på att det faktiskt har varit soligt också

14.05.11

Jobbade båda enskilt på ridbanan. Musse longerades en stund först men sedan släppte jag honom lös. Jag lät dem rejsa på men jag blev ändå glatt överraskad att de båda snabbt sökte kontakt med mig. Jag som ville ha lite coola rejsbilder fick jaga iväg dem flera gånger ;) Men sedan när jag bjöd in dem kom de direkt och följde mig jättebra.
Jag tycker det är så coolt att de lyssnar på mig ^^
fler bilder kommer :)

11.05.11

Markarbetsträning för Marina Taube på ridklubben.
Började med att bli ungefär en kvart sen för att jag fick hjälp med att kolla på en sadel (separat inlägg om det sen). De andra började med en övning med skänkelvikning medans jag skrittade fram. Snart kunde jag korta upp tyglarna och jobba endel i skritt och hänga på övningarna de andra gjorde men med lite mindre tvärning.
Vi jobbade huvudsakligen med skänkelvikningar idag men med inslag av bommar. I galoppen blev det lite bråk men med ett dressyrspö så jag fick med rumpan och bättre ridning av mig så fick vi några riktigt bra varv på volten! Det passade mig och Bompa väldigt bra det här passet.
Två av kvällens övningar. Ljusblått är trav och skänkelvikning. Det röda är galopp.
När vi kom hem tyckte jag Bompa behövde varva ner lite till så jag tog med mig båda pojkarna på en liten promenad. De var lite jobbiga, gräset var väldigt frestande, men vi har kommit ihop oss såpass att de vet min gräns, haha! Sista vägen hem var de som små änglar ^^

10.05.11

För att han inte skulle få träningsvärk från hoppträningen skrittade vi ut barbacka i en timme. Fick lite psykbryt på honom i början för han kan verkligen inte gå rakt! Han vinglar över hela vägen och måste gå åt samma håll han kollar (typiskt killar som bara kan göra en sak i taget ;)) Jobbade lite i skritten och var noga med att vara konsekvent med mina hjälper och vara mjuk i handen. Han gick riktigt bra, skrittarbetet har verkligen släppt för oss!
Det blev rätt sent och mamma var så snäll så hon gick en promenad med Musse medans jag var ute med Bompa. Han hade skött sig bra och inte hittat på några hyss ;)

KÖRKORT

Whoopwhoop!

KÖRKORT

Whoopwhoop!

09.05.11

Våran första hoppträning för Claes. Jag har tränat för honom tåv gånger innan med mina tidigare ponnyer och tycker att han är jättebra!
Bompa hade inte gått på 4 dagar eftersom jag vurpade med moppen, men han är ung och stark och vi hoppar inga höjder så med orndeltig framridning så är det ingen fara :)
Claes var på mig redan från början med att jag var tvungen att rida i ett friskare tempo och att han var framme för skänkeln. Vi skulle börja hoppa fram i trav på ett 50 cm-hinder och Bompa började stoppa direkt. Jag fick rida på varv, på varv, på varv, och han bara stannade. Tillslut jagade Claes över honom x)
Medans de andra fortsatte med andra hoppövningar fick jag och Bompa träna på att trava över en bom. Det gick bra men han ville hela tiden flyta utåt och jag var tvungen att vara jättesträng med ytterhjälperna.
Sedan fick jag komma upp på medellinjen och först hoppa bom+sockerbit och sedan sockerbit+ca 6 galoppsprång+sockerbit. Efter några gånger var Bompa med på noterna och bjöd jättebra!
Det var skitjobbigt men jag vann ju tillslut så jag är jättenöjd. Lite jobbigt bara att när hästar dummar sig så och det är varmt så glömmer jag andas typ så när jag pausade och drog ett andetag var det so om jag hålt andan i flera minuter. Fick panik typ flera gånger och började grina... pinsamt men inte så mycket att göra åt.. :P

Imorgon får det bli ett långt skrittpass och så är det dags för markarbetsträning på onsdag :)

Hej!

Jag kände mig pressad av att skriva många och intressanta inlägg så tvingade mig helt enkelt till en paus. Men jag vill ändå skriva om mina rid och träningspass så jag börjar där och ska verkligen försöka att inte komma tillbaka till stressen jag hade innan. Bloggen är till för mig, och om jag kan få respons på det jag skriver så är det bara en bonus!


Jättekul ändå att se att även fast jag varit borta så är det många (enligt mig och mina besökssiffror) som fortsatt att kolla varje dag! 

Däremot blir det inte någon speciellt spännande början - igår körde jag omkull med moppen på en grusväg. Det är ingen fara men är rätt mörbultad. Lite skrapsår och spända muskler. Om någon av pojkarna skulle få för sig att dra mot en grästuva eller snubbla skulle jag inte kunna hålla emot så de får helt enkelt en liten minisemester :) Är förresten ensam hemma hela helgen - asskönt! Men tyvärr är alla kompisar bortresta så jag blir helt ensam :/ Men då kanske jag äntligen kan komma ikapp med lite skolarbete? ;)
My awesome boys
Kommer nog skriva lite inlägg efterhand. Håll utkik!

05.05.11

Programridning LB:2 med Bjåle.
Alltid när jag rider Bjåle så är det spänt och vingligt i början och så blir det bättre mot slutet men idag var det tvärtom. När jag kortade upp tyglarna jobbade jag länge med att han skulle jobba mot ökad skritt - alltså lång och låg form och gå på ordentligt och det gav resultat. Traven var något spänd i början men snart gick det bra. Han har inte så stark galopp men när jag jobbade mycket med ökning och samling och var lätt i handen så fick vi det bästa galopparbetet vi haft ihop!
Vi började värma upp i ridhuset, sedan gick vi ut och en efter en gick till ridbanan bredvid och red programmet. Eftersom de andra hade rätt bråttom efteråt så väntade jag och red sist. Bjåle fick vila lite på långa tyglar och sedan när jag skulle ta lite galoppjobb igen blev han jättestark så jag gjorde halt direkt. Efter det kom vi aldrig tillbaka till lösgjordheten han hade innan.
Under själva programmet var han okoncentrerad, vinglig och gick emot hjälperna. Detta kunde bero på flera saker:
- Han är inte van vid dressyrstaket
- Alla kompisarna gick iväg
- Jag spände mig och kom inte till ridning
Det blev en hel del 5:or på protokollet, vilket vi helt klart förtjänade ;)
Alltid när jag ska beskriva sånt här låter jag alltid så negativ men det är jag inte! Jag är jättenöjd med tanke på att han gick så bra i början!
Andra gången jag red honom, Klubbdressyr i vintras LC:2 med 60%

På vägen hem vurpade jag med moppen så det blev ingen mer ridning på några dagar :P

01.05.11

Tävlingen igår var ju inte direkt ansträngande så jag tyckte inte att han behövde någon vila. Utan på med hoppsadeln och hackamoret och iväg till galoppvägen. Det är en rätt lång transportsträcka dit som jag mest bara brukar "genomlida" men idag jobbade jag med skänkelvikningar och öppna, både sidvärts och på rakt spår. Jag hade ett spö som jag petade på bakdelen i takt med att han gick i skänkelvikningen. Först reagerade han inte alls, plötsligt blev han skitsur och ögonblicket efter släppte det och han gick perfekt, haha! Vi tränade också på ökad skritt och vi både fick värsta aha-upplevelsen! Han verkligen höjde ryggen och längde överlinjen och lyfte bakbenen säkert dubbelt så högt än vanligt. Stretchande och bra och han fick så mycket beröm så sedan gjorde han det så fort han fick tillfälle resten av ridpasset ^^ <3
Han var lite seg och ofokuserad i början av galopparbetet men när han insåg att han fick galoppera på taggade han till. Galopperade ett antal kilometer tills vägen tog slut då vi vände och på tillbakavägen jobbade vi med övergångar med mycket galopp. Nu var han ordentligt taggad och ibland vek han bara ner huvudet i förhållningarna. Men det löste jag genom att vara kvick i hjälperna och ta spöet på bogen om han "tippade framåt" för mycket. Ett riktigt härligt pass!
Gick en promenad i sommarhagarna och tänkte att han skulle få springa av sig på en äng. Längde ut longerlinan och smackade på. Han fick ett utav sina vanligt dampryck och sedan rusade han runt varv. På varv. På varv. På varv i ren glädje. Herregud jag blev helt snurrig! Det värsta var att han blev inte ens andfådd! :o vart har han fått sin superkodnis ifrån?


Nästan exakt ett år sedan!

RSS 2.0