Dressyrträning

På förmiddagen åkte mamma och jag med Bompa på släp till Navstocka. Efter Bompas damp igår fick jag skicka ett akut sms till Amanda och fråga om hon hade tid för oss ;P
Vi jobbade mestadels i skritt och trav på volt i olika storlekar. Det märktes att han tyckte det var kul och visste vad som gällde. Han var inte alls lika stark och tung som han kan vara ibland när jag rider ut. Men det var inte direkt bara att åka med. Bompa vill göra rätt men han blir trött rätt fort och försöker hitta genvägar så det är mitt jobb att få honom alert och att jobba. Det vi koncentrerade oss på framförallt var att jag skulle stänga yttersidan så att han slutar flyta ut, jag måste vara jättemjuk i inner annars börjar han tänka bakåt och som med alla hästar jag har haft så måste han bli mer vaken för skänkeln. Det är nummer ett för mig att jobba på för om han inte svarar framåt så kommer vi inte komma någonvart (bokstavligt talat). Vi jobbade också med att samla några steg, att han verkligen skulle sätta sig på rumpan och ta i, och än en gång var det mitt jobb som spelade roll för även om han blev trött så bara jag gjorde rätt och inte lät honom komma undan så var det inga problem.

Det kändes riktigt bra idag! Det kändes skönt att äntligen få en tränare som sade hur jag skulle göra, innan har jag bara gått på min egna känsla och jag litar inte riktigt på den ;) Sedan var det skönt att känna att han är riktigt bra utbildad, gör man rätt så gör han rätt, och att han inte är riktigt så mycket skogsmulle som jag trodde :)

Smekmånaden är över

Bompa var helt knäpp idag! Från det att jag satt upp så taktade han heeela tiden i en kilometer. Det var helt hopplöst. Han blåste upp sig, skyggade, stannade och taktade. När en bit av ett plåttak smällde i vinden brydde han sig inte alls men sen när vi skulle gå förbi en betongsugga som han gått förbi flera gånger förut så beredde han sig på flykt -.-
Red till grannen som jag ska låna ett bett av. Hon sade att jag kunde rida över hennes gård och komma ut på en annan väg som jag brukar rida på. Så jag gjorde det. Det var jättefin skogsväg så jag galoperade där och det verkade rensa lite spöken ur Bompas huvud. Men sen när det var dags för ordentligt travarbete  så var han helt uppe i det blå. Gjorde övergångar, och de första travstegen kändes alltid bra men sedan blev han lång, framtung och stark och lyssnade inte alls på förhållningarna. När vi kom hem så var han fortfarande uppe i varv så jag tog av sadeln och gick sedan med honom en sväng i kohagarna. Där gjorde jag lite ledarskapsövningar och fick äntligen lite kontakt med honom.

Det här kom inte direkt oväntat. Men det kändes även rätt skönt för jag kände mig inte osäker och när han var så på tårna idag så fick han igenom skritten och fick ett bra övertramp - något jag har jobbat med varje ridpass i två månader! :) Men i alla fall så fixade jag så att det blir en Amandaträning på Navstocka imorgon.

Sedan tog jag in Musse, borstade, flätade och myste med honom och sedan gick vi ner och busade i kohagarna ^^ Han kunde både trava och galoppera bredvid mig utan att flippa ur totalt (y)

Har ätit urgod mat och ska nu mysa ner någonstans med sista Harry Potter-boken :)

abandoner

Jag övergav syster nu på morgonen när hon skulle åka iväg på tävling. Vi skulle åkt hemifrån vid åtta och kommit hem typ vid två eller nåt och det enda hon ville att jag skulle göra var att filma hennes ritter x) men det får pappa göra istället för jag har en hel del skolarbeten som måste göras som jag inte har orkat göra än... tycker inte man ska få ha läxor över lov! Dessutom har jag glömt den viktigaste boken i skolan (a)
Det luktar IG...

Chill med islandshästar

Idag när jag skulle sadla på dressyrsadeln så provade jag att spänna med den korta gjorden - och det gick! :D Jag blev jätteglad, bara för cirka två veckor sedan så var det omöjligt och han fick ha en på 80 cm, men nu kunde han alltså ha den på typ 55 ^^ Undrar hur många decimeter hans midjemått har minskat egentligen?
När jag hade skrittat i typ tio minuter så mötte jag grannen och en tjej till som hjälper henne med hästarna, på varsin islandshäst. Så jag vände och tog följe med dem och red den rundan jag hade tänkt från början fast baklänges. Bompa har aldrig träffat dem innan och han skötte sig jättebra! Lite nyfiken, men det är han ju alltid ;) Han är rätt så snubblig av sig, men så gick vi en bit "offroad" och då fick han lära sig att lyfta på fötterna och han fortsatte med det även sen när vi kom ut på vanliga vägen. Duktig häst!
Sen när vi skulle skiljas åt gnäggade han endel men gick ändå utan protester. Travade en bit för att få honom koncentrerad - då ville han inte jobba alls och han brukar vara jättelätt att (fejk)jobba men nu ville han gå och kolla på en massa andra saker. Men han lyfte bra på fötterna och stegen kändes jättebra!

Eh, ja, då var första ridinlägget avklarat. Kände att det inte blev så bra :P Tips på vad jag kan göra för att få bättre texter?


Första inlägget

Första inlägget :)
Syster bestämde sig för att fixa en blogg åt mig, och - tadaa!
ehm.. vad ska man skriva?
Ska ut och rida Bompa om en stund, han har inte blivit riden på två dagar eftersom pollenallergin har gjort mig helt död. Men idag s k a jag ut! ^^

Jag ska försöka göra bloggen intressant och hoppas på många läsare :) Tanken är att jag ska skriva om allt som har med Bompa att göra, men lite annat kan smyga sig in.
Något speciellt ni vill läsa om? :)

Ekvall's Tango

Ekvall´s Tango
2003
Welsh Cob
u. Derwens Tiffany RWD 26
e. Broughton Replica RWD 13



Historia
Bompa föddes i Hjo-trakten den fjärde Maj 2003. Som ettåring hingst ställdes han ut i Örebro och fick 38 p. Han såldes när han var ca två år gammal. Förra ägaren har tömkört honom mycket när han var ung så när det var dags att sitta upp så berättade hon att det var som att han redan var inriden. De har varit på några kurser ihop men mestadels har han tränats hemma på ängar och i skogen.
Den 31 Januari 2010 åkte jag iväg på min trettonde provriding. Det var minus tjugo grader och en halvmeter snö och en Bompa som inte blivit riden på flera månader, men äntligen fick jag den känslan som jag inte funnit hos de andra! Vem sade att 13 var ett otursnummer?
Den 2 Februari ringde vi och sade att vi ville ha honom. Sex dagar senare åkte vi iväg för besiktning. Dock fick han anmärkning på frambenen, men vi skrev på ett fodervärdsavtal istället så skulle jag prova att sätta igång honom under en månad och han fick smärtstillande.
Den 11 Mars åkte vi tillbaka för ny besiktning och allt gick superbra! Veterinären oroade sig inte det minsta för att han hade reagerat innan, det fanns massor av naturliga förklaringar. Så vi skrev på köparavtalet och körde hem igen och nu med min häst på släp!


Påskhoppning



Det hela var bara sååå segt x) Bompa fick stå länge i transporten innan jag lastade ur, sedan gick jag med honom en bra stund innan jag sadlade, värmde upp lite granna och kunde tillslut komma in i ridhuset.
Bompa var så fruktansvärt söt och jätteduktig! Han tyckte det var askul med folk på läktaren och andra hästar. När jag styrde mot hindren så ville han öka farten, men ca två steg före varje hinder så blev han osäker, stannade till/saktade av, tittade noga på hindret och sedan gick över ;D På det tredje hindret ville han inte riktigt och backade något steg = vägran. Men jag vände inte om utan bara drev på, det var ju bara 40 cm ;) sedan rev han sista hindret (XD) men han fick ändå massor av klappar och beröm ^^

Alla blickar verkligen riktade sig mot Bompa, så jäkla kul :D Fick massor kommentarer på hur fin han var <3 Med tanke på att han är ung och något av en skogsmulle så klarade han av atmosfären perfekt!
Och det där med felen på banan så tänker jag såhär: han har aldrig hoppat över bomhinder förut och dessutom, även om det inte var en "godkänd" runda så hade detta varit en Amandaträning så hade jag varit superstolt över honom, och det är jag verkligen!
Min fina prins<3

p.s. vi var björnligan ;)


Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0