28.10.11

Bompa
Hade ingen direkt plan. Kände att det var dags för en uteritt i alla fall så på med dressyrsadel, träns och stövlar och ut. Skrittade neråt vägen och hamnade så småningom på en äng som jag aldrig ridit på förut. Ett utav de absolut plattaste alternativen inom flera kilometers avstånd :)
Han var stark och springig till en början. Gick in på en skogsväg och snirklade runt i skogen. När vi kom tillbaka till ängen hade han lättare att koncentrera sig. Han var fortfarande stark och springig och detta kräver mycket av min ridning för att få honom att gå bra. Jag hanterade det inte jättebra direkt, blev för mycket hand-ryttare, men ändå okej. Gjorde många långa serpentiner med övergångar och utflyttning i bågarna för att få honom på yttertygeln.
Det var disigt så det var lite blött i gräset så galopparbetet tog jag mest på rakt spår vilket ändå gick riktigt bra :)

Tre saker som var bra:
- Han var pigg och glad
- Jag ansträngde mig för att jobba mer med drivningen än med handen
- Vi höll det positivt

Jag har börjat med endel olater som bland annat just det att jag grejar för mycket med handen. Men vet en tränare som jag tror kan passa oss, som jag ska kontakta.

Taggad!

På söndag är det Clear round i Svenljunga och vi är anmälda till LB:1 och 50 cm. Tycker det är kul och bra när man har tävlingar så på samma dag och tycker dessutom om Svenljungas anläggning. Lagom stor och centrerad och en lugn men rolig stämning :)
Det kan gå precis hur som helst där här men jag har bestämt mig för att bara ha kul. Och att rida bra, jag ska inte åka därifrån och tänka att jag var oschysst mot Bompa.


27.10.11

Bompa
Fick låna och testa Annas tvådelade pelham, han ar ju helt galen när jag jobbade med bommar i Tisdags. Han var lite fundersam till en början. Jag hade tänkt rida på (race)ängen - bara för att utmana ödet men det var för blött så han spände sig bara och vågade inte lita på underlaget. Så jag gick till ridbanan istället och drog ut Julia som fick hjälpa mig med att bygga hinder.
Han bjöd som fasen. Till en början lyssnade han bra men sedan ble jag passiv och förhållningarna tog inte lika bra. Han är ju inte van vid hävstång så han var inte riktigt bekväm men som sagt tog förhållningarna bra när jag red ordentligt och det är ju det viktigaste.

Musse
Tömkörde i 15 minuter. Han haltade inte men jag tyckte att han gick lite... konstigt. Kan bero på att han var taggad också och att jag hade inte så bra stöd  i munnen. När han fick trava lite grann började han med att slänga fram frambenet i superman-stil! ;)

25.10.11

Bompa
Såg redan när jag var påväg till hagen att han var full i fan... mycket riktigt ägnade jag mig åt i en kvart att bara stå i hagen och se pojkarna galoppera som dårar runt i hagen. Så småningom gick de med på att fångas och jag tänkte att nu är han ju redan uppvärmd så jag borstade och tog på grejerna snabbt och gick sedan upp på ridbanan.
Skrittade först men började rätt snart med lite uppmjukning. Lade ut en del av banan fast med bommar som vi hade på hoppning på senaste specialidrotten men Bompa blev så jäkla taggad att det inte gick. En gång stack han på riktigt, kände mig rätt hjälplös och kunde tillslut styra in honom i staketet, haha änså länge tycker jag det fortfarande är kul när han blir så överglad ;)
Övergick istället till galopparbete utan bommar och herre min skapare vad fin han blev tillslut! Jag kortade upp tyglarna säkert en decimeter och de enkla bytena satt som en smäck!
Red i ca 45 minuter men han blev väldigt svettig så jag tog på honom täcke och promenerade en stund, ändå tog det över en timme för honom att torka... han ska klippas!

Musse
Ingen hälta igår, och inte idag heller :D Men har bestämt mig för att ta det lugnt ändå så vi promenerade på grusvägen och gick in i en mysig liten skog och snirklade runt. Visserligen hade han också sprungit runt som en galning i hagen så han var också rätt svettig...

Från ett av deras andra "små upptåg"

24.10.11

Bompa
Barbackatur i skogen. Blev mest skritt men några underbara busgalopper med ^^ Provade att ha ett tredelat, han brukar inte tycka om det, och var inte direkt överfötjust idag heller. Var ute i 40 minuter.

Musse
Gick en lite promenad och skulle kolla om han haltade - vilket han inte gjorde! Provade lite trav med men då ville han bara busa så det struntade vi i - vill inte riskera att han blir värre igen.

.

Just nu är jag så jäkla avundsjuk på storasyster som får vara i stallet, dagarna i ända, göra något vettigt, något som spelar roll, istället för att sitta fast här, sjuk, och ha skolarbeten att göra som spelar ingen roll om jag anstränger mig eller ej - jag får ändå alltid det där mellanmjölksverige-VG.
Borde städa, borde plugga, ligger i sängen och snörvlar och drömmer mig bort i Harry Potters värld.

Lite efter

Massa plugg har lett till att jag knapt hunnit rida alls i veckan och dessutom inte hunnit skriva om ridpassen innan dess... *suck* Kommer upp efter hand...

21.10.11

Musse
Jobbades på ridbanan. Väldigt pigg och alert men en bit in i passet syntes det att han gick orent. Fasen också! Jobbade i 20 minuter i alla fall...

Bompa
45 minuter på ridbanan. Koncenterade mig på galopparbetet, korta och länga och ta mig dit jag vill. Gick riktigt bra, det var lätt att få honom att hålla ihop sig. Raksträckor är vår svaga sida men om jag tänkte (vi kan det ju inte) så gick det mycket bättre. Provade också att gå upp på medellinjen och göra enkla byten och det gick riktigt bra.

Absolutly positiveJa jag är besatt. And I love it.

Vecka 42

Har lärt mig på psykologin att vecka 42 (och vecka 10) är den sämta veckan på året. Det är då man mår som sämst och man ska inte fatta några viktiga beslut.
Har massa skolarbete att göra, två redovisningar och ett matteprov. Jag ska försöka uppdatera, men ska främst fokusera på att mysa med hästarna och hålla jämna steg med skolan och helt enkelt genomlida veckan. Ska försöka uppdatera och skriva om de ridpass jag halkat efter med.


Jag är med


12.10.11

Strax efter jag skrev föregående inlägg somnade jag. Jag blir sådan ibland, jag måste sova hur mycket som helst. Blev lite stressad men hann med det viktigaste ändå - ridningen ;)

Cameron
Cameron är en ny storhäst på ridskolan. Brun, ca 1.70 hög, valack 6 år. Han har inte gjort så mycket men är otroligt välriden. Det var helt underbart att rida honom! Som tur var, var vi inte så många för han var mycket häst att rida och jag hade fullt upp. Ja han är välriden, mjuk och lyhörd, men inte så balanserad och ganska spänd. Jag ägnade hela passet åt att få honom att slappna av och söka sig neråt vilket gick små stunder men han har sådana jäkla gångarter att alldeles för många gånger tappade jag balansen när han sköt ifrån.
Han var jätterolig att rida, och han fick verkligen fram alla de svagheter som jag börjat känna efter på Bompa, men de syntes så mycket tydligare på Cameron. Ostadig skänkel, dålig balans och för mycket i handen är saker jag måste jobba bort!
De andra gjorde en evighetsövning med bommar, men jag fick oftast gå utanför eftersom han knappt jobbat alls med bommar förut och han fick för sig att han skulle hoppa över alla travbommar...
Måste ta ett kort på sötnosen någon dag :)

Bompa
Detta ridpasset hade jag bestämt mig skulle vara för mig och min sits skull. Så det blev hackamore, dressyrsadel, dressyrstövlar och dressyrspö. Efter lite jogging tog jag bort stiglädren och tryckte ner mig i sadeln.
Bompa var "med" men var lite spänd så fick först koncentrera mig på bra övergångar mellan skritt och trav. Galopparbetet var helt underbart, alla som säger att hans galopp är svag skulle sett honom!
Vi höll på i 40 minuter, inklusive fram och avskrittning, men jag hade ont i benen(på ett bra sätt) och han hade jobbat bra så det räckte gott och väl!

Musse skulle få vila idag, men han fick sin motion när jag jagade runt honom på åkern i ren frustration för att han inte stannar i hagen... Ponnyjävel...

Hämtade halm idag med så att de ska ha något att pilla med utan att bli smällfeta ^^

Hiss!

Min absoluta favoritblogg sedan ett bra tag tillbaka är Team Mittsvenska! Jag har svårt att riktigt sätta fingret på vad det är som gör att det är den blogg som jag alltid går in på först varje gång jag klickar upp internet.
Det är en perfekt blandning av Sara och tävlingsvärlden och Anna som kämpar på med sin ponny. Båda är unga men inläggen är välskrivna och roliga att läsa, och deras ålder gör med att man slipper de jobbiga monologerna om att ponnytiden är över(jag förstår att det är jättejobbigt men det drar ner stämningen något fruktansvärt). Trots att de har helt olika förutsättningar så är de ändå jämlika på något sätt.
Man får inspiration och kan känna igen sig i båda så det spelar ingen roll vem som skriver inläggen, alla är lika läsvärda.
Och något bland det bästa är att de aldrig skyller ifrån sig eller skriver romaner av ursäkter utan de bara kör på och siktar framåt hela tiden!

Det enda som är negativt är att uppdateringen är lite ojämn, men det tycker jag att det man får ta med hästbloggar.

Onsdag

Min enda lektion idag var inställd, så ja jag var i skolan i ungefär 10 minuter. Det är dagar som dessa som man är glad över att man får låna mormors bil så man kommer hem snabbt och smidigt :) Klockan 14.00 är det markarbete på specialidrotten. Fram tills dess ska jag plugga och motionera mina hårbollar. I eftermiddag ska jag förhoppningsvis hämta halm och ikväll är det Grey's Anatomy ^^ Goda förutsättningar för en riktigt bra onsdag!


Tips!

Jag vill ha tips på övningar så att man inte gör såhär när man landar:
Mars 2011
Tack!

11.10.11

Bompa
Tänkte mest bara motionera honom så jag red ut där jag visste att de inte jagade älg. Joggade igång på en grusväg och gick sedan in på en äng. Han var stel och oliksidig, ville bara ta stöd på högertygeln, så jag lade upp stigbyglarna, satte mig ner i traven och jobbade på en åtta. I kanten på den ena volten var det något läskigt i skogen, så varje gång vi gick förbi där försökte han springa ifrån men efter någon gång var jag med och kunde fånga upp honom och det kändes som hela hästen kortade sig minst en decimeter ^^
Provade på lite galopp men han var på bushumör och jag litade inte helt på underlaget så vi gick ut på grusvägen istället. Han drar på mer på raka spår men det gick ändå helt okej.

Bushäst Mars 2011

Musse
Om han var dutkig igår var han en pain-in-the-*ss idag... Skulle ta med honom när mamma gick ut med hunden. En promenad på lite mer än 2 km. Men han tycker det är så jäkla tråkigt att bli ledd och han hade svårt att hålla jämnt tempo med mig och mamma (skritt för långsamt, trav för fort) så det blev bara träligt. Mot slutet tänkte jag att han kunde få gå själv men då stannade han bara och åt så jag var tvungen att hämta honom igen. Men efter det, de sista 400 metrarna till stallet gick jättebra.

LB:3 5 Oktober

Här är filmen från när jag red upp LB:3 på specialidrotten. Det ser värre ut än vad det kändes faktiskt. Sadeln ligger lite i bakvikt samt att jag fått sämre bål-muskler så det gör att jag blir något tillbakalutad och händerna är som de är... Hatar folk med flaxande händer, vill inte vara en av dem! Jobba, jobba, jobba! I övrigt är jag nöjd med vår prestation, inga stora missar och vi jobbade hela tiden trots att vi blev trötta mot slutet.
Konstruktiv kritik och tips tas gladeligen emot!

Markarbete 2010

Hittade några bilder från en markarbetsträning för ungefär ett år sedan. Vet inte om det säger er så mycket men för mig säger det så himla mycket! Ser ni hur osäker han är? En liknande övning gjorde vi för bara någon vecka sedan och då drog han på som en galning och attackerade hindren ^^


Klubbmästerskap

Igår var det KM i hoppning på UBRK och jag var där som funktionär. Storhästarna var ut först, då var det inte så mycket att göra så då hann jag fota lite granna men sedan till ponnyklasserna fick Anna ta kameran istället :) Det var rätt svårt att fota, konstigt ljus liksom, men med lite lätt redigering blev de hyfsade.

Min vän och Klubbens tävlingsjunkie Emma Ferlin tog inte mindre än 5 blå-gula rosetter på nio starter med fyra olika hästar och ponnyer - inte illa! Bra "avslutning" (hon har säkert flera tävlingshelger kvar i höst) på 2011 och ponnytiden.
Emma med sin Celina

Några dagar innan så kom de ut med extrainsatta Clear round-klasser som jag gärna hade varit med i men eftersom jag varit lite dålig på att hålla igång den senaste veckan tyckte jag inte det var schysst mot Bompa. Men jag blev väääldigt sugen på att starta en 50 cm-klass!

10.10.11

Bompa
Enkelt jobb på ridbanan. Hade hopptränset, hoppsadeln, sporrar och dressyrspö allt för att jag ville kunna få ihop honom. Dock behövde jag knappt använda något av förstärkningarna, han var så pigg och framåt ändå. Vänstervarvet var lite svårt idag, det kändes som om han lutade inåt och lade all vikt på vänster framben. Förhoppningsvis var det inte så illa som det kändes :)
Han var lite springig och stark och jag tycker det är väldigt positivt fram tills man ska göra en övergång. Om han drar då blir jag bara sur.
Galopparbetet kändes riktigt bra, passet över huvud taget gick bra med tanke på att han vilat så mycket det sista. Nu hoppas vi kunna bibehålla powern och jobba mer på mjuka övergångar och smidigheten så har vi segern på söndag som i en liten ask ^^

Musse
Tömkörde på ridbanan. Vet inte vad jag ska säga - han är så himla duktig! Innan har jag varit tvungen att gå med honom snett bakom hela tiden men nu det sista är det mer och mer som longering där han går på en volt runt mig. Vänstervarvet är hans svaga varv men vi fick till det riktigt bra där med. Galopparbetet var helt otroligt med tanke på hur lite vi jobbat med det, han kunde fatta galoppen utan att rusa och han galopperade sedan i form, i bra tempo ett helt varv på volten knappt utan att jag behövde driva på ^^

08.10.11

Bompa
Skrittade ut en timme barbacka. Kravlöst, mysigt och roligt :)

Musse
Jobbades på en åker och skogsvägar. Försökte sig på ett utav sina tricks för att slippa gå åt det jobbiga hållet men jag har blivit bättre på att läsa av och parrera honom och han börjar ge sig mycket fortare med så det gick snabbt över. Jobbade endel med takten i traven. Fick i slutet till en riktigt bra galopp på en skogsväg och tyckte att det räckte efter det trots att vi bara hållt på en 15 minuter.

Sur

Tog lite sovmorgon till kl. 8 sedan satte jag mig med skolarbete, åt lite lunch, pluggade ännu mer och sedan - hoppsan vad klockan runnit iväg! Nu är det bara att göra stallet, duscha och sedan åka iväg till ungdomsektionens Tacokväll. Jag är nöjd att jag har pluggat och har verkligen sett fram emot tacokvällen, men är så sur att jag inte hunnit rida idag. Jag hittade Musse utanför hagen, men han stod inte och glufsade i sig gräs utan han stod vid grinden till ridbanan och tittade längtansfullt... Hallå skuldkänslor!
I helgen ska det bli ordentligt med kvalitetstid och nästa vecka ska det vara ordentliga ridpass - så det så! :)


TidsinställtFörhoppningsvis sitter jag i bilen nu påväg mot Flyinge!

05.10.11

Bompa
Programridning på specialidrotten. Jag körde själv och med min trogna Anna vid sidan som hjälpte till med lastning och annat.
Under uppvärmingen kändes han lite stel och ofokuserad men det var inte konstigt efter två dagars vila och porten var öppen där utanför höll en ridlektion på, en traktor körde omrking och det blåste endel. Men under tidens gång blev han allt mjukare och mer fokuserad. Det låg tre bommar utlagda på långsidan som jag utnyttjade för galopparbetet och det fick honom att piggna till lite granna.
Vi red LB:3. Jag har aldrig ridit det innan och det var mycket mer krävande än något annat program jag ridit innan. Efter skrittdelen är det många övergångar och tempoväxlingar och han kändes lite trött mot slutet faktiskt. Men han kämpade på bra och jag är nöjd med honom och min insats.
Både jag och min ridlärare är överens om att travdelen är våran starka sida och det är galoppen vi behöver jobba mest med.
Ritterna filmades och vi ska analysera dem på teorin på tisdag. Om det är någonting att visa kanske jag kan få tag på den och lägga upp den här också ^^

Fick en 8:a på andra travvolten! :D

Musse
Tömkörde på grusvägen. En blandning utav höstbus och överskottsenergi gjorde att vi bråkade lite i början men sedan jobbade han på såååååå fint. Var ute i max 15 minuter men vi båda var glada och nöjda när vi kom tillbaka så det räckte.

03.10.11 & 04.10.11

Dålig planering och dåligt väder ledde till två dagars vila för de två pojkarna men de blev ordentligt ompysslade och verkade rätt nöjda ändå :)

Fina pojkar


Önskas

Fler timmar på dygnet tack!

02.10.11

Klubbmästerskap i dressyr.
Mamma och pappa var som sagt inte hemma i helgen så därför hade jag provat på att köra transporten och det gick bra. Men jag behöver ändå hjälp med att lasta och sådär och jag hade ingen som kunde hjälpa mig så jag strök mig i onsdags. Men då tyckte en annan ryttares mamma så synd om mig att hon erbjöd sig att köra mig - hur snällt är inte det då?! Så i fredags fixade jag så att jag var med i alla fall. I lördags kväll pratade jag med min granne och då kom jag på att hon kanske kunde hjälpa mig, men då skulle hon själv vara iväg på en annan tävling men hennes man kunde hjälpa mig. Så söndags förmiddag kom han, hjälpte mig att vända transporten och lasta och sedan körde jag själv till ridklubben. Hahaha många turer fram och tillbaka!

I början av året hade jag som mål att starta LA under 2011, något som vi nu inte alls är redo för egentligen men när KM gick i LA:1 så tänkte jag att vi är med bara för skojs skull.
På framridningen var han jätteduktig, jag kände verkligen att det fick gå hur det ville inne på banan för han var så härlig!
Inne på banan så blev han väldigt pigg och het, han blev rädd för domaren och ville inte gå nära C-kortsidan och jag hade inte riktigt koll men jag bara tänkte på att genomföra programmet. Folk tyckte typ synd om mig, "han hade en dålig dag", "Vad tittig han var" osv men jag var bara jätteglad! Vi hade jättekul inne på banan och jag kommer bara ihåg allt det positiva!
Vi kom sist(vilket jag hade räknat med) med 53% men jag har nog aldrig varit såhär glad efter och framförallt under en start förut! Jag bokstavligen satt och skratta för mig själv ;)

Färgkod

Då var det en ny design på plats, tryck på F5 om den inte syns.
Jag är ganska nöjd, får inte riktigt till det som jag vill ha det. Det är inte det lättaste när man bara har Paint och Picnik att tillgå. Har Gimp också men har inte lärt mig det än. I alla fall så har jag inget verktyg för att ta fram färgkoder så som #000000 = svart. Om någon skulle vara snäll och ta fram färgkoden till den bakgrunden jag har nu så vore jag jättetacksam och denne får en länkning på sidan till vänster :)

Oktober

Mål
- Starta LB
- Befästa skänkelvikningarna
- (Hoppa en bana på 50-60 cm)

Planering
- Varva långa skrittpass med kondition och teknik
- Skänkelvikningar varje ridpass
- (Försöka ha med honom till stilhoppningen på specialidrotten)


Det känns som Septembers ridning gav resultat, att behålla motivationen är alltid viktigt men jag känner inte att jag behöver ha det som ett mål, utan bara under den månaden har vi båda blivit säkrare och mognare - vilket också har lett till att jag börjar släppa på kontrollen också!

Rymmare

När jag släppt ut hästarna i hagen, gick jag in och åt frukost och gick upp för att börja städa rummet. Vad ser jag då på ängen utanför fönstret? Bompa och Musse. Jag hade glömt att grinden på andra sidan hagen var öppen. Lyckat!
Skulle gå och sätta in dem i hagen igen, men de var tvungen att busa av sig lite först...
Vad är detta?

Na na na na na


Det blev massa fina bilder så de kommer i omgångar :)


Dessa bilderna är något reidgerade och den sista är helt original. Vad tycker du bäst om? Tycker om de redigerade för då försvinner lite brus och de klarare men tycker om mystiken i den oredigerade.


Höstbus

Fler bilder kommer...

RSS 2.0